Transakcije Većina ne zna što treba učiniti u izvanrednim situacijama

 

Bilo da ‘zapne’ kartica u bankomatu ili se novac ne isplati, a skine s računa – problem se najbrže riješi ako se to dogodi na bankomatu matične banke

Tekst: Mia Musulin

Tijekom srednje škole džeparac je još nešto što se dobiva “na ruke”, u gotovini. Studentski život sa sobom nosi bliski susret s otvaranjem računa, karticama i bankomatima. Koliko god jednostavno djelovao cijeli taj proces, ne teče s bankomatima uvijek sve glatko. Kako najbrže do kartice koja zapne u bankomatu, kome se obratiti ako bankomat ne funkcionira te koliko je pametno podizati novac na drugim bankomatima ili onima u inozemstvu, relevantna su pitanja na koja se odgovor traži tek u spomenutim okolnostima.

 

Tvrdoglava kartica

 

Studentica Ekonomskog fakulteta Nika Crnek dva se puta susrela sa situacijom da joj je kartica bila tvrdoglavija od nje same. Sreća u nesreći u njezinu je slučaju bila da su oba puta bankomati bili u sklopu poslovnice banke i za vrijeme radnog vremena pa nekih većih problema nije bilo, a kartica joj je vraćena odmah.

 

“Kod bankomata iste banke kartica koja se vadi vraća se klijentu, a u tom nezgodnom trenutku najbolja opcija jest da kartica zapne u bankomatu koji je u sklopu poslovnice jer se ona odmah vraća. Kartice svih stranih kartičara uništavaju se iz sigurnosnih razloga, zbog čega se onda čeka izrada nove, ali tu često postoji mogućnost dogovora”, ističe Doria Turk iz pozivnog centra jedne banke.

 

Dodaje da su najčešći slučajevi da kartica zapne na bankomatima koji nisu u sklopu poslovnica, a tada nastupa zvanje pozivnog centra te prijavljivanje situacije koja se javlja mjerodavnim djelatnicima za nadopunjavanje bankomata. Čeka se zatim otvaranje bankomata te izvlačenje kartice, koja se potom šalje u matičnu poslovnicu, a to sve skupa može potrajati i do nekoliko dana. Jedan je od problema i nedostatak novčanica u bankomatima, koji se vrlo često dogodi na nešto manje frekventnim lokacijama u velikim gradovima ili manjim mjestima. Rješenje je podizanje veće novčanice ili odlazak na neki drugi bankomat, što vrlo često, posebno studentima koji u prosjeku najviše i dižu novčanice od 100 kuna kojih često uzmanjka, znači “gubitak živaca”.

 

“Punjenje bankomata ovisi o frekventnosti lokacije, normalno je da će se bankomati na Trgu bana Jelačića puniti češće nego bankomati u nekim manje naseljenim mjestima, poput recimo Cresa. U slučaju nedostatka novčanica savjet je da se odmah obavijesti pozivni centar koji šalje informaciju dalje kako bi se bankomat što prije napunio”, ističe Turk i dodaje da osim odlaska na drugi bankomat ili podizanja novčanica koje su dostupne, treće opcije nema.

 

Što s neisplaćenim novcem?

 

Nepovoljna situacija u kojoj se netko može naći jest i novac skinut s računa, a neisplaćen. U tim slučajevima, novac će biti vraćen tek nakon riješene reklamacije. Krajnji rok za prijavu ovisi o banci, od 30 do čak 90 dana.

 

“Reklamacija se može podnijeti u najbližoj poslovnici banke ili kontaktiranjem pozivnog centra. Bez obzira na to je li sporna transakcija nastala na bankomatu matične banke ili neke druge, reklamacija se podnosi banci koja je izdala karticu”, objašnjava Turk.

 

“Ako se to dogodilo u matičnoj banci, klijent odmah može ući u poslovnicu, prijaviti što se dogodilo i najkasnije u roku 24 sata novac će biti dostupan na tekućem računu. Ako se to dogodi u inozemstvu, rok za rješenje reklamacije je u prosjeku 45 dana. U svim spomenutim situacijama najbolji je recept – što prije prijavite, to će prije biti ispravljena pogreška”, zaključuje Turk.

 

 

Kod problema s podizanjem novca uvijek se može nazvati pozivni centar banke čiji je broj ispisan na samom bankomatu