Tekst: Mihael Gelo

 

Nemirno razdoblje u Velikoj Britaniji

Posljednjih je nekoliko tjedana Ujedinjeno Kraljevstvo pogođeno nizomincidenata i kriza. Osim što je u terorističkim napadima na Manchester i London ubijeno tridesetoro ljudi, žrtve požara koji je sredinom lipnja zahvatio 24-katni londonski neboder još se zbrajaju, a, prema nekim procjenama, moglo bi se pokazati da je poginulo i stotinu ljudi. Ozračje u Britaniji narušeno je i krizom vlasti; na izborima 8. lipnja konzervativci nisu uspjeli osigurati potrebnu većinu, pa premijerka May mora pregovarati i ulaziti u koalicije s drugim strankama, ali popularnost joj je u padu.

 

Ofenziva na središte Islamske države

Od početka lipnja u tijeku je masovna ofenziva na Raqqu, glavno i najjače uporište ISIL-a u Siriji, te de facto glavni grad samoproglašenog kalifata Islamske države. Silnicu napada provode snage SDF-a (Syrian Democratic Forces) sastavljene od arapskih i kurdskih milicija uz zračnu podršku koalicije na čelu sa SAD-om, ali i Sirijska vojska prilazi gradu iz smjera zapada. SDF je već zauzeo područja na rubovima grada, no to je popraćeno civilnim stradanjima kao posljedicom stalnih koalicijskih zračnih napada.

 

Trumpov pritisak na Kubu

Američki predsjednik Donald Trump odlučio je promijeniti načela Obamina povijesnog otvaranja Kubi, kojim je bivši predsjednik prekinuo pedesetogodišnje neprijateljstvo između dviju država. Trump je izjavio kako SAD neće tolerirati komunističku opresiju, pa njegova nova politika, uz strožu regulaciju turističkih putovanja na Kubu, podrazumijeva sprečavanje financiranja kubanske vlade američkim dolarima. Trump je ipak ostavio mnoge Obamine promjene, uključujući američko veleposlanstvo u Havani i nastavak diplomatskih odnosa s Kubom.