KOMENTAR Ivan Gundić

Ako se po jutru poznaje dan, onda će se lipanj u Hrvatskoj poznavati po novim i ustrajnim podjelama u društvu. Naime, već prvoga u mjesecu, u večernjim satima, u Zagrebu su se održala dva velika skupa: prosvjed pobornika Jokićeve obrazovne reforme na Tomislavcu, a nedugo nakon toga na obali Save svečano otvorenje novog svjetlosnog dekora na Hendrixovu mostu, u režiji Milana Bandića.

Kad promatram prosvjede, kako političke i predizborne, tako i ove građanske apolitične, od samog okupljanja uvijek me više zanima ono što će uslijediti idući dan, kad euforija i kolektivna svijest počnu polako jenjavati.

Tako sam dan nakon prosvjeda, čitajući naslove na portalima, naišao na zanimljiv fenomen. Dva su portala s desne pozicije na političkom spektru 20.000 prosvjednika za obrazovnu reformu nazvali pseudoljevičarima. Pseudo, u značenju “onaj koji se pretvara, lažan, patvoren”. Ono što je zaista zanimljivo jest da su novinari dvaju desničarskih portal zaista gadno pomiješali stvari.

Prava pseudoljevica toga dana nije bila na Tomislavcu nego na obali Save, i to u organizacijskim redovima. Tamo je naime uprizoreno svečano otvorenje pet milijuna kuna interaktivnih šarenih žaruljica kojima je zagrebački gradonačelnik odlučio ukrasiti Hendrixov most.

Cijeli je skup nalikovao na predizborni skup koji je netko pokušao maskirati u alternativno okupljanje – i to vrlo loše. Stari je željeznički most dobio ime po legendarnom grafitu ”Jimi Hendrix” koji su vlasti prošle godine pokušale prebojiti nakon čega je uslijedila prava građanska pobuna. Isti taj most, simbol alternativne kulture i građanskog otpora establišmentu, danas stoji okićen šarenim svjetiljkama za bor i postaje sinonim za kič i neukus.

Postojeći je establišment iskoristio simbol otpora istom tom establišmentu za svoju vlastitu predizbornu promociju. Ne samo to, nego i s ciljem dodvoravanja alternativnijem dijelu zagrebačkih birača. Zato je ona prava pseudoljevica jučer bila dosta daleko od mjesta koje su naveli desničarski portali. Onu pravu, u punom smislu riječi prijetvornu i lažnu ljevicu nikako nije činilo mnoštvo od 20.000 ljudi na Tomislavcu. Takva je ljevica palila i gasila lampice na obali Save.