(MEDIJSKO POKROVITELJSTVO) Studij u inozemstvu Ujesen se na Sajmu stipendija predstavljaju nove prilike

Prema podacima UNESCO-a iz 2016., u inozemstvu studira više od 8700 studenata iz Hrvatske, a taj se broj tiče samo mladih koji su izvan zemlje upisali cjelokupni studijski program

Tekst: Hana Ivković

Stipendija koju ću imati u Londonu pokriva mi sve troškove studija i života. Omogućava mi da ostvarim sve ono što sam htio ostvariti u akademskom smislu, kaže Nino Kadić koji na studij odlazi na King’s College u Londonu. U traženju stipendije pomogao mu je Institut za razvoj obrazovanja (IRO).

 

“Moj je savjet studentima da, ako mogu, uzmu pola godine ili cijelu godinu samo za pripremu kvalitetne prijave za sveučilište koje ih zanima. Također, neka se obvezno prijave na više sveučilišta, primjerice, na njih pet do deset”, dijeli svoje iskustvo Nino.

 

A da takva znanja uz profesionalnu pomoć stručnjaka mogu donijeti pozitivne rezultate mladima koji svoje studiranje žele obogatiti i inozemnim iskustvima, već se godinama potvrđuje na Sajmu stipendija i visokog obrazovanja, koji i jest jedan od najvažnijih projekata IRO-a.

 

Sajam će se ove godine održati u Zagrebu, 17. listopada, te u Rijeci, 19. listopada, dok je Global ponovno medijski pokrovitelj tog događanja.

 

Na Sajmu se predstavljaju stipendije i drugi oblici financijske potpore, kao i studijski programi i šira obrazovna ponuda dostupna za visoko obrazovanje u Hrvatskoj i inozemstvu.

 

A da je interes za studiranje u inozemstvu velik, pokazuju i brojke. Naime, prema podacima UNESCO-a iz 2016., u inozemstvu studira više od 8700 hrvatskih studentica i studenata.

 

Najviše njih, više od 6000, završi na studiju u jednoj od pet najzastupljenijih zemalja, a od toga čak više od 3000 na studij odlazi u susjednu Bosnu i Hercegovinu.

 

Taj broj ne uključuje student u programima kratkoročne razmjene, kao što je Erasmus, nego je isključivo riječ o mladima koji su upisali cijeli studijski program u inozemstvu.

 

Nekoliko je opcija koje studenti mogu koristiti za nastavak studija u inozemstvu. Student se može istodobno prijaviti na studijski program i za financijsku potporu, ali ih to ograničava u izboru jer je najčešće zadan i program i institucija te država. S druge strane, student može sam pronaći program u Europi, SAD-u ili ostalim državama, pa zatim od institucije na koju se prijavljuje, a ako je potrebno i iz drugih izvora, zatražiti financijsku potporu za program na koji je primljen.

 

Sve detaljnije informacije o stipendijama i proceduri upisa fakulteta u inozemstvu, ali i u Hrvatskoj, zainteresirani u IRO-u mogu dobiti besplatno, dok se na Sajmu stipendija može dobiti i još i više – tamo su i same obrazovne institucije kod kojih je moguće dobiti izravnu informaciju o ponuđenim stipendijama, mogućnostima upisa i programima studija.

 

ANKETA

 

Luka Manola, ETH Zurich

Smatram da studij u inozemstvu ima velik broj prednosti, primarno u smislu rada sa studentima iz različitih zemalja. Svim studentima koji imaju želju prijaviti se na studij u inozemstvu, bih svakako rekao da je to dobra odluka jer predstavlja kvalitetnu nadopunu znanju stečenom u hrvatskom obrazovnom sustavu.

 

Ivan Roško, Jagelonsko sveučilište u Krakovu

Stipendija mi je esencijalna za život u stranoj zemlji. Uz pomoć stipendija studenti se mogu osloniti na sebe tijekom svog školovanja. Ono što mi se najviše sviđa jest upoznavanje novih ljudi, kultura, različitih mišljenja i perspektiva. Studiranje u inozemstvu je nešto što definitivno ne smijete propustiti. Život je prekratak, a svijet prevelik. Istražite ga što prije!

 

Luka Ignac, Depaw University, SAD

Da nije bilo Vera Scholarshipa, nikada si ne bih mogao priuštiti studiranje u Americi. Sloboda, tolerancija, multikulturalnost, inkluzivnost i neograničenost prigoda – to je ono što mi se sviđa pri studiranju u inozemstvu. Iskoristite prigode koje vam se nude. Nikad, ali nikad nemojte dati da vas itko uvjeri da vi to ne možete, jer je to najbolje što možete učiniti.

 

Ariana Pavlin, Sveučilište u Ljubljani

Jako mi se sviđa obrazovni sustav u Sloveniji, posebno na studiju politologije. Sviđa mi se doticaj s različitom kulturom, što je zanimljivo jer smo jako blizu Hrvatske. Ponajviše mi se sviđa što sam u četiri godine studiranja naučila novi jezik. Kod studiranja u Sloveniji mi je jedino problem financiranje jer im je viši standard života.

 

 

INFOGRAFIKA

 

TOP 5 zemalja – Institut za razvoj obrazovanja

 

  1. Bosna i Hercegovina
  2. Italija
  3. Austrija
  4. Slovenija
  5. Sjedinjene Američke Države