Hrvatski studiji Provedeni izbori za studentske predstavnike

Tekst: Ivor Kruljac

 Iako su kasnili, studentski izbori na Hrvatskim studijima održani su potkraj svibnja. Ivan Kučina, predsjednik biračkog odbora, potvrdio je kako je na izborima glasalo 410 studenata, a tijekom glasovanja nije bilo incidenata. Dvije su kandidatske liste upale u novi sastav zbora: Lista nezavisnih kandidata Hrvatskih studija s tri studenta i Studenti govore s njih osam.

 

“Stupanjem na dužnost kao Studentski zbor, moramo izabrati predsjedništvo, studentske predstavnike u Znanstveno-nastavnom vijeću HS-a te predstavnika u Sveučilišnom zboru”, objasnio je Duje Kovačević, kandidat SG-a, prve poteze koje ocjenjuje važnim jer je riječ o osoblju s kojim će studenti najviše komunicirati. Važan mu je i dobar kontakt s HS-om i rektoratom, baš kao i izrada statute Studentskog zbora.

 

“Do sada Zbor HS-a nije imao svoj statut ni pravilnik te smatramo da, paralelno s izradom pravnih akata Sveučilišnog odjela HS-a, treba postojati i statut, odnosno pravilnik koji uređuje rad SZ-a”, zaključio je Kovačević.

 

Matea Stanić, studentica kroatologije, glasovanje smatra obvezom, ali se nada i mogućim promjenama. Komentirajući prijašnji studentski zbor, Stanić je ustvrdila kako “nije bila dosta upućena, ali, prema nekim potezima, baš i nije bilo bajno”. Monika Jerković, studentica povijesti, izbore smatra pozitivnima jer primjećuje postupne, ali sigurne konstruktivne promjene na Sveučilištu. “Izbori zaista nude ohrabrujući pregled kandidata koji su savršen primjer kako HS doista ima što ponuditi na obrazovnoj i intelektualnoj razini”, ocjenjuje Monika.