TROŠKOVI ‘Svježi’ studenti trebaju upoznati i svoje financijske mogućnosti

Studentski paketi nude otvaranje tekućeg i žiroračuna uz malu mjesečnu naknadu, ali i mogućnosti podizanja studentskih kredita. U nekim bankama to se odnosi na odlazak u minus

 

Tekst: Mia Musulin

miamusulin2@gmail.com

Godišnji proračun koji studenti potroše pozamašan je i uvijek se iznova povećava. Zato je već na početku studija nužno naučiti trošiti pametno, jer studentski život je ipak dovoljno skup: troši se na školarine, smještaj, hranu, a naravno i na zabavu. A da bi se moglo trošiti, treba nešto i uštedjeti, treba početi upoznavati financijski sustav, treba se odvažiti i ući u “svijet odraslih”, a to znači i informiranje i samoinicijativan posjet nekoj banci uz dobru informiranost što se studentu tamo pruža. A gotovo većina banaka danas studentima nudi neke opcije koje im mogu olakšati život.

KREDIT DO KRAJA STUDIJA

Malo je studenata na početku studija upoznato sa studentskim paketima s kojima se danas mogu susresti u gotovo svim bankama. Ono što studentski paketi nude jest otvaranje tekućeg i žiroračuna uz malu mjesečnu naknadu, ali i mogućnosti podizanja studentskih kredita. U nekim bankama to se ne odnosi na klasično “zaduživanje”, nego na odlazak u minus na tekućem računu, a iznos “minusa” može se podići ili potrošiti pomalo ili cijeli odjednom. Ono na što studenti vrlo pozitivno reagiraju jest obračunavanje vrlo male kamate na minus, a može se vratiti do zadnjeg dana studija. “Svoj studentski kredit podignula sam na prvoj godini studija za potrebe studijskog putovanja, sad sam na trećoj godini i još ga nisam vratila. Upravo taj uvjet me i potaknuo da ga podignem jer kredit smijem imati dok god studiram”, ističe Andrijana Štulić, studentica Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

 

Ovdje je riječ o manjem iznosu, međutim, postoji sve više kredita koje studenti podižu za potrebe plaćanja studija, što se tiče nešto većih iznosa. Banke tada izlaze u susret, čak i tako da sklapaju posebne ugovore s fakultetima ili daju uvjet da se s otplatom kredita započne tek pri završetku studija. Uz bankarske usluge, “svježi” studenti trebali bi se što prije upoznati i s pravima i mogućnostima javnog prijevoza. Osim prava na mjesečni ili godišnji pokaz kojim se nesmetano može voziti javnim gradskim prijevozom (tramvajem i autobusom), tu su i popusti na karte za autobuse i vlakove kojima studenti vikendom ili praznicima odlaze svojim kućama u druga mjesta. Uz prikaz iksice ili indeksa pri kupnji karte popusti su veliki, a nude se i posebne studentske kartice te kuponi uz pomoć kojih se može doći i do besplatnih vožnji.

 

“U protekloj akademskoj godini autobus mi je (osim tramvaja) bio najčešće prijevozno sredstvo. Kad sam vidjela kakve su cijene karata, nisam ni pomišljala na alternative. Sada ste studenti i imate mnogo povlastica – čim prije skužite sve, to bolje! Napravite si iskaznicu kojom ćete imati još jeftinije cijene putovanja. Ja sam putovala iz Rijeke do Zagreba povratnom kartom za samo 60 kuna”, ističe Lea Medica, studentica druge godine Fakulteta političkih znanosti.

 

VIŠE OD OBIČNE KARTICE

Iksica (X-ica), identifikacijska kartica studenta odmah na početku akademske godine postaje važan dokument. Osim “najpoznatijeg” popusta, onog na prehranu u menzama, gdje se studenti mogu vrlo povoljno hraniti, iksica nudi i još neke pogodnosti. Na početku svake akademske godine studenti dobiju brošuru u kojoj mogu pronaći kupone za različite vrste popusta, od kina i kazališta, preko frizerskih salona i restorana zdrave prehrane. “Oduvijek sam voljela odlaske u kazališta, ali prije upisa na fakultet nisam često išla. Kroz brošuru studentskih popusta upoznala sam se s mogućnostima koje mi kazališta nude, od popusta na karte uz pokazivanje iksice preko skupljanja kupona koji cijene karata čine vrlo prihvatljivima”, kaže Karmen Miletić, studentica Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu. Svaki student pri upisu na fakultet dobiva iksicu i indeks koji mu postaju identifikacijski dokumenti za izlaske na kolokvije ili ispite, ali i pomoć pri dobivanju različitih popusta kako bi im se olakšala barem ona financijska strana studentskog života.

 

 

Postoji sve više kredita koje studenti podižu za potrebe plaćanja studija, što se tiče nešto većih iznosa. Banke tada izlaze u susret, čak i tako da sklapaju posebne ugovore s fakultetima ili daju uvjet da se s otplatom kredita započne tek pri završetku studija