PRAKSA ZA NOVINARE

Tekst: Hanan Nanić

Najviše novinara za rad se osposobljava na studentskoj praksi, njih 37,5 posto, i to su i najzastupljenija očekivanja poslodavaca. Riječ je, dakle, o certifikatima ili dodatnim potvrdama o potrebnom obrazovanju. Tako Lucija Pongrac, diplomirana novinarka, svoju studentsku praksu smatra neprocjenjivim iskustvom koje je, kako kaže, “uvelike oblikovalo moj karijerni put i pružio mi mogućnost upoznavanja sa stvarnim poslovnim svijetom prije završetka studija”.

Tako je svoja praktična i stručna znanja stjecala na praksi na RTL-u, HRT-u, Novoj TV, u Večernjem listu, na DeutscheWelleu te na TV Studentu i u Globalu. Prema anketi, nakon osposobljavanja za rad kroz studentsku praksu, slijedi obuka ili obrazovanje za posao unutar namjenskog programa u vlastitoj organizaciji od 33,3 posto, zatim stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa s 20,8 posto i pripravnički staž od 8,3 posto te neprovođenje osposobljavanja unutar organizacije od 4,1 posto.

 

Tekst je nastao u sklopu projekta Unaprjeđivanje kvalitete visokog obrazovanja uz primjenu HKO-a, koji provodi Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Projekt sufinancira Europska unija