NEZAPOSLENOST Jesmo li prezasićeni nekim profesijama?

Tekst: Filip Ožbolt

filip.ozbolt7@gmail.com

Nezaposlenost je u Hrvatskoj jedan od gorućih problema, a u poslovnom svijetu novinara i politologa slična je situacija. Mala je ponuda, a velika potražnja. Anketa među završenim studentima na FPZG-u pokazala je da kao najvećim razlog vlastite nezaposlenosti diplomirani studenti novinarstva i politologije vide to što poslodavci ne traže zaposlenike s njihovom razinom obrazovanja. Ipak, taj se podatak pokazao upitnim jer su nam iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) dali potpuno oprečne informacije.

“Budući da je riječ o zanimanjima u kojima je za obavljanje poslova u načelu potrebna visoka stručna sprema, poslodavci u natječajima za radna mjesta u kojima ističu potrebne kvalifikacije politologa i novinara kao uvjet navode visoku stručnu spremu”, što u prijevodu znači da poslodavci najviše traže diplomirane novinare i politologe. S tim se razlogom kao gorućim problemom nezaposlenosti nije složio završeni student novinarstva Matej Knežević, koji je trenutačno nezaposlen.

 

“Možda bih drukčije gledao na ovu stvar, a to je prezasićenost tržišta rada. Naime, FPZG godišnje završi oko 200 ljudi, a ako tome dodamo broj ranije završenih i nezaposlenih dolazimo do vrlo velikog broja koji se ne usuđujem izgovoriti. Premalo tržište za mnogo medijskih profesionalaca”, ističe Matej, a njegove riječi potkrepljuju podaci HZZ-a prema kojima je potkraj srpnja tekuće godine evidentirano 519 nezaposlenih novinara i 317 nezaposlenih politologa.

“Pritom treba uzeti u obzir da nije samo FPZG tvornica medijskih profesionalaca. Tu su i hrvatski studiji, Vern, studiji medija u Virovitici, Zadru i Dubrovniku, ali i privatni studiji za odnose s javnošću”, zaključio je Matej.