PRVO ZAPOSLENJE Samo s teorijom studenti ne mogu daleko dogurati

Tekst: Matina Tenžera

tenzera.tenzera@gmail.com

Često se čuje da već tijekom studija “treba početi tražiti posao – za svaki slučaj”. S obzirom na rastući broj medija, posebice portala, studentima nije teško pronaći zaposlenje. Ipak, nešto je teže zadržati ga kad prestanu vrijediti studentska prava.

“Na početku treće godine zaključila sam da je vrijeme za praksu jer s teorijom neću daleko dogurati. Prijavila sam se u Manjguru, agenciju za odnose s javnošću, postala praktikant, a šest mjeseci nakon toga dobila i ponudu da ostanem za stalno”, ispričala je novinarka Dora Čolaković, koja je kao svoju prvu medijsku ljubav odabrala odnose s javnošću. Ona je jedna od rijetkih koja je u 13,58 posto novinara koji uspiju dobiti ugovor na neodređeno.

 

Njezinu sretnu sudbinu dijeli Ela Naranđa, politologinja koja je pretraživanjem internetskih oglasa vrlo brzo nakon diplome uspjela postati projektna menadžerica u Centru za mirovne studije. Trenutačno je zaposlena u Adris grupi kao poslovna tajnica na ugovor na određeno.

“U Upravi sa mnom su još tri politologinje te kolega politolog, glavni za korporativne komunikacije”, rekla je Ela. Ipak, većina politologa može se pouzdati gotovo samo u stručno osposobljavanje, što potvrđuje i podatak da njih 36,97 posto nakon studija kreće upravo tim putem, a onda – ili burza rada ili što bude.

Hrvatski zavod za zapošljavanje prije nekoliko je godina uveo dodjelu poticaja za samozapošljavanje. Iako ni Dora ni Ela nisu ozbiljno o tome razmišljale, u slučaju da kod poslodavaca izostanu željeni ugovori o zasnivanju radnog odnosa, možda ipak postoji svjetlija budućnost za 13,18 posto politologa odnosno 14,74 posto novinara koji od diplome još nisu uspjeli zaploviti “tržišnim vodama” Hrvatske.