Strah od letenja Neki se boje prekooceanskih letova, a neki drhte čim vide zrakoplov

‘Osoblje vlada komunikacijskim vještinama, zna prepoznati reakcije koje bi potencijalno mogle utjecati na sigurnost letenja, ali i pokazati empatiju’, kaže Davor Janušić iz Croatia Airlinesa

 

Tekst: Nika Romek

Sama pomisao na let među oblacima mnogima, koji se pripremaju na ljetna putovanja, izaziva strah, a on za sobom vuče i druge strahove, poput straha od visine, zatvorenog prostora, leta iznad oceana ili mraka. Svatko od nas iz djetinjstva pamti neku situaciju ili iskustvo koje nam je stvorilo neki strah. To ne mora biti izravno povezano s letom zrakoplovom. Takve su situacije najčešće povezane s ostalim strahovima, kao što su strah od visina ili klaustrofobija.

 

“Bojim se visina od djetinjstva”, priznao je 21-godišnji Nikola Mance. Strah od visina povezuje s  sestrinim padom s tavana. “Njoj nije bilo apsolutno ništa, no kako sam ja s njom bio gore, njezin me pad nekako uplašio”, objasnio je Nikola. Filmovi katastrofe jedan su od najvećih krivaca za strah od letenja.

Prikazivanje svakog detalja leta, pa i nesreća, pojačava fobiju.

 

“Same te pojave aviona su mi izazivale leptiriće u stomaku”, opisuje svoje osjećaje tijekom gledanja takvih filmova Eva Miljko, studentica predškolskog odgoja. Filmovi o istraživanjima i misterijima o Bermudskom trokutu Nikoli su pak stvorili strah od prekooceanskih letova.

 

“Mislim da me ne bi bilo strah letjeti avionom unutar Europe, no prekooceanski letovi prema Americi… njih bi se svakako bojao”, rekao je Nikola.

 

Strah od letenja ne mora nužno postojati od početka, može se stvoriti s vremenom. Na to mogu utjecati razni čimbenici, poput čestog medijskog izvještavanja o crnoj kronici i avionskim nesrećama ili pak loše iskustvo s određenim aviokompanijama.

 

Iako nije riječ o godinama iskustva, Evi prvi let nije ostao u lijepu sjećanju.

 

“Zvuk motora, glasovi putnika i stjuardesa izazvali su mi golemu paniku”, pojasnila je. Uzbuđenje i znatiželja na nju su imale negativan učinak. Ljudi koji se boje letenja najčešće pri samom ulasku u avion imaju crne misli.

 

“A kada smo uzletjeli, od trenutka odvajanja aviona od piste, u trbuhu mi je bio ringišpil”, rekla je Eva.

 

Pri ulasku u avion putnike ipak očekuje stručno i profesionalno osoblje koje korisnim savjetima zna putnicima umanjiti strah. Davor Janušić, glasnogovornik Croatia Airlinesa, kaže da svaki zaposlenik kabinskog osoblja zrakoplova prolazi zahtjevno školovanje. Koriste individualan pristup osobama koje se boje.

 

“Taj pristup uključuje vladanje komunikacijskim vještinama, prepoznavanje reakcija koje bi potencijalno mogle utjecati na sigurnost letenja, ali i pokazivanje empatije, te suradnju s putnikom”, objasnio je. Uz dugogodišnje iskustvo, osoblje nastoji umanjiti strah i razmišljanje o nerealnim posljedicama.

 

“U svakom slučaju, putnicima se nastoji pomoći u prevladavanju straha od letenja i uljepšati im let te ga zatim sa smiješkom ispratiti iz zrakoplova” zaključio je Janušić.

 

 

‘Zvuk motora, glasovi putnika i stjuardesa izazvali su mi golemu paniku’, priznaje Eva