VODIČ ZA BRUCOŠE Nema razloga za zabrinutost zbog studiranja u velikom gradu

Tekst: Jelena Ratko
ratko.jelena@gmail.com

Došavši iz manjih gradova, studenti prve godine često u moru mogućnosti koje Zagreb kao studentski grad nudi na kraju ne znaju što (ne) mogu ili (ne) smiju, pa zbog neinformiranosti ostaju zbunjeni i nerijetko nezadovoljni. Ako nešto ostane nejasno, uvijek se odgovor na pitanje (pa i ono najčudnije) može pronaći u nekoj od mnogih grupa na Facebooku putem kojih kolegijalni studenti dijele savjete onima koje tek očekuju prvi studentski problemi.

 

IKSICA – KARTICA KOJA ŽIVOT ZNAČI

Iksica je studentska iskaznica koja služi kao službeni identifikacijski dokument studenta i kao takvu je koriste različiti sustavi koji provjeravaju studentski status.

 

MENZE – JEFTINO I/ILI FINO

Iksica se najčešće koristi u menzama, gdje se za 6,50 kuna može pojesti ručak s desertom. Najveći studentski restorani su onaj u sklopu Studentskog doma Stjepan Radić (popularan i pod imenom Sava) i onaj u Studentskom centru u Savskoj ulici. Za studente u potrazi za višom kvalitetom ili većom gastroponudom, tu su menze u sklopu pojedinih fakulteta. Najpoznatije su PBF-ova, FER-ova i ona u sklopu Ekonomskog fakulteta.

 

ZET I ZET-ovi KONTROLORI

Iznos cijene za mjesečnu ZET-ovu pokaznu kartu sa studentskim popustom iznosi 100 kuna. Nerijetka je, doduše, praksa kupnje jednokratne karte po cijeni od 10 kuna i njeno spremanje u novčanik uz objašnjenje “da imam ako dođe kontrola”. U slučaju kada je student nema, kazna je 250 kuna. Ako se ne podmiri u roku osam dana nakon nesretnog događaja, moguće je da se iznos povisi na 500 do 1000 kuna. U Facebook grupi “Studentski dom Stjepan Radić – Sava” kolegijalni studenti ponekad obavještavaju o lokacijama pojedinih kontrolora

 

UGOVOR O RADU – ZA DŽEPARAC

U zagrebačkom SC-u se, osim ručka, može nabaviti i studentski ugovor o radu. Za učlanjenje je potrebno imati otvoren žiroračun, a prilikom prvog posjeta donijeti dvije fotografije, osobnu iskaznicu i iksicu. Za one kojima dodatni džeparac ne bi bio na odmet, a ne znaju kako do njega, postoji Facebook grupa Tražim/nudim studentski posao, gdje se uz malo strpljenja može za nekoliko sati pronaći novo radno mjesto.

 

ŽIVOT U STUDENTSKOM DOMU

U Facebook grupi “Studentski dom Stjepan Radić – Sava” moguće je naći najraznovrsnije objave. U opisu grupe stoji “Za sve one koji su živjeli, žive ili će živjeti u ovom studentskom domu, kao i za one koji su boravili kao ilegalci” (što više nije tako čest slučaj, zahvaljujući novom sustavu legalne zamjene soba među studentima). Od onih koji prodaju vino i rakiju po neviđeno niskim cijenama, preko bespomoćnih studenata koji se javljaju u nadi da će im netko napisati seminarski rad u zamjenu za čokoladu, do ljutitih susjeda kojima smeta buka tijekom učenja pa javno pozivaju na tišinu, grupi se pridružuju novi članovi iz godine u godinu. Danas ih je gotovo 17.000.