MEDIJSKA ŠKOLA

Tekst: Ivor Kruljac

ivorzk@gmail.com

 

Zanimanje djece za medijske sadržaje mnogo je veće od onoga što im pružamo, ali je pogrešno pretpostaviti da djeca o medijima sve znaju, riječi su Marine Zlatarić, jedne od 70 polaznika medijske škole dr. Ante Peterlića, koja se 18. put održala ovog ljeta u Trakošćanu. Ta profesorica hrvatskog jezika u osnovnoj školi Bartola Kašića i autorica radne bilježnice za medijsku kulturu “Medijski izazovi” ima veliko iskustvo u radu s djecom.

Dajući primjer dječjeg interesa, prisjetila se zadatka u kojemu su djeca trebala napisati priču za animirani film. Međutim, također su “sami kod kuće radili predmetnu animaciju. Rezultat je film koji ove godine odlazi na državnu reviju u Makarsku”.

 

Program medijske škole, koji, među ostalima, sponzorira i Medijski portal, namijenjen je školskim nastavnicima kako bi se što bolje pripremili za predavanje o medijskim sadržajima svojim učenicima, ali i bilo kome drugome tko je zainteresiran. Nastava nudi teoretska, ali i praktična znanja iz fotografije, animiranog, eksperimentalnog, igranog i dokumentarnog filma. Voditeljica škole Vera Robić Škarica tvrdi da je odziv veći nego lani, ali manji od onih prethodnih, što pripisuje ekonomskim teškoćama.

“U posljednjih nekoliko godina imamo razvijen sustav, a produkcija postaje sve kvalitetnija, što se vidi po brojnim međunarodnim festivalima i nagradama”, komentirala je Škarica moderni hrvatski film.

Također je istaknula i veliku popularnost dokumentarnog filma koji oslikava ono što nas okružuje, ali i zbog Zagrebdox festivala koji je zaintrigirao publiku za ovaj žanr.

Premda fotografkinja i snimateljica Mateja (20) smatra da bavljenje filmom u Hrvatskoj znači “odreći se novca i slave te uživati u stvaranju”, njezini kolege se s time ne slažu.

Bruno Borovec, koji je medijsku školu posjetio kao usavršavanje za animirani film, tvrdi kako je čuo mnogo priča da se u Hrvatskoj može živjeti od filma. S tim se slaže i njegov kolega, polaznik radionice zvuka, Matej Benić.

“Postoje mogućnosti. Hrvatski film postoji i postojat će”, zaključio je. “Optimističan sam. Vjerujem da nas sve očekuje bolja budućnost”, poru- čila je za kraj Vera Robić Škarica.