NEKONVENCIONALNO Kad snažne i zrele žene zavladaju modnim pistama

Neki dizajneri predstavili su svoje kampanje za proljeće/ljeto 2015. sa ženama starijim od 70 godina kao modelima

Tekst: Nina Vujčić

Dva puta na godinu, nakon što završe tjedni mode za proljeće/ ljeto i jesen/zimu u New Yorku, Londonu, Milanu i Parizu, počinju se snimati i izlaziti kampanje za predstavljene kolekcije. Koliko god se odjeća i ideje za sezonu promijenile, u kampanjama uvijek možemo očekivati visoke, mršave 20-godišnje djevojke, savršene kose i tena. Unatoč trudu dizajnera da kampanja bude zabavna, lijepa ili šokantna, modeli koji predstavljaju tu odjeću nekima su već pomalo dosadni.

 

ŠOK ZA INDUSTRIJU

Ove je godine modna industrija šokirala svoje vjerne pratitelje diljem svijeta. Neki su dizajneri predstavili svoje kampanje za proljeće/ljeto 2015. sa ženama starijim od 70 godina kao modelima. Te žene nisu bilo tko, one su spisateljice, pjevačice, novinarke, umjetnice i poslovne žene. U siječnju je modna kuća Céline predstavila kampanju s Joan Didion (80) kao svojim modelom. Nakon toga izašla je Saint Laurent kampanja s Joni Mitchell (71), Dolce & Gabbanina kampanja s tri zrelije žene i Kate Spade kampanja s 93-godišnjom Iris Apfel.

Već dugo internet nije toliko brzo i eksplozivno reagirao na neku kampanju kao što se to dogodilo s ovima. Joan Didion je spisateljica i novinarka čiji su radovi ostvarili velik utjecaj na američku kulturu 20. stoljeća. Joni Mitchell poznata je kanadska kantautorica i umjetnica koja je ‘70-ih godina prošlog stoljeća bila na vrhuncu svoje karijere. Iris Apfel, poslovna žena, dizajnerica i modna ikona, imala je velik utjecaj na modu i dizajn prošlog stoljeća.

 

ODSTUPANJE OD PRAVILA

Uključivanjem ovih žena u kampanjama dizajneri šalju novu poruku. Mijenja se ideja o tome što je lijepo i poželjno. Nije potrebno biti mlada, mr- šava djevojka da biste se mogli zamisliti u odjeći s modnih pista. Osim što pokazuju da sve generacije mogu nositi odjeću tih dizajnera, ove žene služe i kao inspiracija mladim djevojkama, pokazujući im tko mogu jednoga dana postati.

One predstavljaju žene koje zapravo vladaju poslovnim svijetom i modnom industrijom, te kupuju i nose dizajnersku odjeću. Modna industrija se jačanjem feminizma pomalo odmiče i od svoje dobro poznate mantre sex sells jer ženama više nije toliko važno izgledati kao da im je 20 godina i privlačiti mušku pozornost nego sve više teže postati samostalne i uspješne poput Didion i Mitchell. No hoće li se ovaj trend nastaviti?

„U modi, kao i u životu, uvijek postoje odstupanja od pravila – koja nikada neće postati pravilo. Tako je i s ovim kampanjama. Piste i modni časopisi i dalje će ostati mjesta na kojima se modeli prikazuju na mladim, visokim, tankim tijelima. Zašto? Jer je to zapravo i posao za takve osobe. Sve ostalo su modni ‘incidenti’, koji su uvijek dobrodošli“, rekla je Tihana Harapin Zalepugin, vlasnica modne agencije Talia.

 

UKORAK S TRENDOM

I hrvatski dizajneri Ogi Antunac i Zoran Mrvoš, imena iza brenda LINK, prate ovaj trend pa su tako kao lice za svoju kampanju za proljeće/ ljeto 2015. uzeli Tihanu Harapin Zalepugin. Ona je jedna od najpoznatijih osoba iz svijeta mode u Hrvatskoj, koja je svojim stilom i svojom modnom agencijom već godinama prisutna na hrvatskoj modnoj sceni. „Kako su LINK-ovi kupci često žene starije od 40 godina, a nesklone klasičnom modnom izričaju, tako je nekako spontano pao dogovor s Tihanom. Kampanju smo prezentirali na sajmovima u Düsseldorfu i New Yorku i kupci su oduševljeni jer se mogu poistovjetiti sa njom“, rekao je Zoran Mrvoš.