INFOGAMER 2016. Sajam rušio rekorde, posjetilo ga 65.000 ljudi

 

Stare konzole, računala, stare drvene arcadne igre u Retrokutku vratile igrače u prošlost, a mladima pokazale kako se to nekoć radilo

Tekst: Mia Musulin, Marija Edita Feldi

 

Tijekom šest dana ovogodišnjeg InfoGamera, koji je trajao od 8. do 13. studenoga, gejmeri iz cijele regije okupili su se na Zagrebačkom velesajmu. Reboot je za ovo, peto izdanje, obećao rušenje svih rekorda za nagrade na brojnim turnirima, tombolama i natjecanjima. Na radost više od 65.000 posjetitelja, to im je i uspjelo. Apsolutni hit InfoGamera svakako su bili youtuberi, a posjetitelji su stajali u redovima kako bi se s njima fotografirali. Istaknule su se tu i neke nove igre, poput “John Wick Chronicles”, ali i stare kao što je “Serious Sam”.

“Velika je zastupljenost svih generacija posjetitelja. Iako su prije to bili većinom najmlađi, sve se polako mijenja i sve je više posjetitelja svih dobi. Studenti su nas oduvijek posjećivali i posjećuju nas u iznimno velikom broju, često i organizirano u sklopu fakulteta”, istaknuo je Damir Đurović, jedan od organizatora.

Dodao je da su dodatan community stage, te cijeli jedan dio sajma posvećen virtual reality uređajima, samo neke od novosti koje su privukle publiku ove godine.

Nesumnjiv razlog posjećenosti svih dobnih uzrasta bio je i Retrokutak, gdje je posjetiteljima omogućen povratak u prošlost. Stare konzole, ra- čunala, stare drvene arcadne igre potaknule su sjećanja starijih igrača, a mladima pokazali kako se to nekoć radilo.

“Pokušavamo stvari očuvati za mla- đe generacije, kako bi vidjele da je tako nešto postojalo i da to nije ‘za baciti’. Klincima su stvari relativno nepoznate, stvari nisu toliko virtualne” objasnio nam je Tomislav Talan, voditelj Retrokutka.

Sajam se mogao pohvaliti i “analognim dijelom” u kojem su posjetitelji mogli odigrati neku društvenu igru. Roman Cvetko iz Carte Magice objasnio je kako su oni ovdje na sajmu bili, zapravo, pomalo strano tijelo, za one koji tra- že još nešto osim monitora i elektroničkih periferija.

“Mi smo ponudili druženje uz najbolje svjetske društvene igre, kartaške igre, minijature te sve mogu- će geekovske hobije koji postoje”, istaknuo je Cvetko.

Za sve one željne izazova, zabave i vrijednih nagrada, organizirani su bili i brojni turniri. Jedan od najiščekivanijih dijelova sajma bio je pak dugo najavljivan i bogat giveaway, u kojem postoji samo jedno pravilo – što god uhvatiš postaje tvoje.

“Interes za videoigre u Hrvatskoj oduvijek je bio velik, međutim, tek su nedavno su počele doživljavati mainstream popularnost kakvu uživaju u ostatku svijeta, kao uvjerljivo najjača i najrasprostranjenija zabavna industrija koja je odavno prihodima pretekla film i glazbu zajedno”, kazao je Damir Đurović.

Dodao je da će trend popularnosti igara u Hrvatskoj sigurno nastaviti vrtoglavo rasti, a da će oni kao najveći ovakav događaj u regiji i jedan od najvećih događaja u Europi nastaviti pratiti u stopu.