PARAOLIMPIJSKI SPORT Od srpnja savez nije dobio niti kune za sportaše

‘Stipendije su nekim sportašima jedini prihod. Nedopustivo je da tri mjeseca ostajemo bez novca. Pa nećemo mi sada tri mjeseca pauzirati’, kaže Sandra Paović, zlatna paraolimpijka

 

Tekst: Ivan Pavić

Hrvatski paraolimpijski odbor (HPO) nije dobio niti kune od Ministarstva znanosti i obrazovanja od srpnja, a “projekt Tokio” započeo je već 1. listopada. Međutim, iz Odbora poručuju kako će sredstva biti dostavljena, ali ne zna se točno kada.

Odmah po povratku hrvatske paraolimpijske reprezentacije s Paraolimpijskih igara u Rio de Janeiru pojavio se problem s neisplaćivanjem sportskih stipendija nužnih za financiranje treninga, trenera i fizikalnih terapija. Već na dočeku na zagrebačkom aerodromu Pleso pred novinare je izaš- la zlatna stolnotenisačica s Igara, Sandra Paović, te javno otkrila da je sav financijski teret pao na sportske klubove i saveze.

 

NE DOGAĐA SE PRVI PUT

“Od 30. rujna ove do 1. siječnja idu- će godine izlazimo iz programa i više nam se neće isplaćivati stipendije, naknade za trenere, vitaminizacija, fizioterapeuti”, rekla je Paović tada na konferenciji za novinare i nastavila.

“Stipendije su nekim sportašima jedini izvor prihoda. Ne znam kako će se to riješiti, ali nedopustivo je da tri mjeseca ostajemo bez novca. Pa nećemo mi sada tri mjeseca pauzirati. Većina nas već idući tjedan nastavlja s treninzima.”

Iz Hrvatskog paraolimpijskog odbora kažu kako ovo nije prvi put da se stipendije ne isplaćuju te da se ovakva situacija ponavljala. Međutim dodaju i kako je, unatoč kašnjenju, novac uvijek bio isplaćen i da paraolimpizam nikad nije ostao zakinut za stipendije.

“Mi od 15. srpnja nismo dobili niti kune od Ministarstva, a ‘projekt Rio’ je došao i prošao. Od 1. listopada već je počeo i ‘projekt Tokio’, a novca još nema. Međutim, nikad nismo ostali zakinuti za stipendije. Nikad nije nedostajalo novca za trenere i terapije. Uvijek smo dobili novac, sada je samo pitanje kada i koliko ćemo dobiti”, kažu iz HPO-a.

Čak i kada Ministarstvo osigura potreban novac, pitanje je hoće li to biti dovoljno. Za svaki paraolimpijski projekt potrebno je oko 20-25 milijuna kuna, a za daljnje isplaćivanje stipendija do kraja godine, država mora osigurati 1,2 milijuna kuna što i nije preveliki iznos koji država ne bi mogla platiti. Ministarstvo je 90-postotni financijer Hrvatskog paraolimpijskog odbora i kao takav je nužan za sporta- še s invaliditetom, ali iznos koji država osigurava često nije dovoljan.

Hrvatska paraolimpijska reprezentacija iz Rio de Janeira vratila se s pet medalja (dva zlata, dva srebra i jednom broncom) te se po broju osvojenih odličja plasirala na 48. mjesto. Činjenica je da izdvajanja treba povećati jer u ukupnom poretku su iza Hrvatske ostale mnoge zemlje koje iz dvajaju mnogo više novca za sport i sport osoba s invaliditetom. Hrvatska za sport trenutačno izdvaja 0,73 posto BDP-a, a prema odličjima slabije plasirani Portugal i Finska izdvajaju 0,96, odnosno 1,56 posto BDP-a. Švicarska, koja je uzela isti broj odličja kao i Hrvatska, izdvaja “golemih” 3,47 posto svojeg BDP-a.

PODRŠKA NOVE VLADE

Javnost je burno reagirala nakon spoznaje da Ministarstvo nije osiguralo sredstva, ali iz Hrvatskog paraolimpijskog odbora smiruju strasti. Dodaju kako su već počeli razgovori s novom vladom, a imaju i podršku nove predstojnice Središnjeg državnog ureda za sport, Janice Kostelić.

“Država još nije niti dala nagrade paraolimpijcima, ali s druge strane nije ih dala niti olimpijcima. Čak niti Hrvatski olimpijski odbor nije dobio novac, baš kao i mi, a oni su mnogo veća ustanova od nas. Novac će biti osiguran i biti će isplaćen. Čim je došla nova vlada, poslali smo dopis premijeru Andreju Plenkoviću i situacija će se riješiti”, zaključuju iz HPO-a.