EKSPLOZIVNA TEHNOLOGIJA Kvarovi na mobitelima ‘prodrmali’ korisnike

 

Svaki proizvođač mora imati osiguranje odgovornosti koje pokriva mogućnost ovakvih slučajeva, a kad on ne reagira, u konačnici gubi novac kao i reputaciju te se izvrgava brojnim tužbama

Tekst: Sara Zorović

 

Tehnološke naprave koje su donedavno bile luksuz danas su dio naše svakodnevice toliko da ih često uzimamo zdravo za gotovo, a o zračenju, kratkim spojevima, lošim baterijama i zapaljivosti više i ne razmiš- ljamo. Pomutnju je prošlih mjeseci izazivao Samsungov Galaxy Note 7 i njegova zapaljiva “narav”, a konačna odluka kompanije je povlačenje tog modela s tržišta.

KONKRETNA OSIGURANJA NEMA

Dio korisnika odbija vratiti mobitele uz objašnjenje da su ili previše zadovoljni njime ili im je mijenjanje mobitela preveliki posao.

“Potrošač se ne može unaprijed osigurati za ovakve specifične situacije, osim u obliku životnog osiguranja, što ne pripada konkretno zaštiti od neispravnosti uređaja”, izjavila je djelatnica jednog osiguravajućeg društva u Hrvatskoj.

Dodala je kako svaki proizvođač mora imati osiguranje odgovornosti koje pokriva mogućnost ovakvih slučajeva, a kad on ne reagira, u konačnici gubi novac, kao i reputaciju i izvrgava se brojnim tužbama. Nakon incidenata u avionu velik broj aerodroma diljem svijeta zabranio je unositi te telefone, a Samsung je otvorio svojevrsne štandove na kojima je nudio zamjenu mobitela ili povrat novca. Time je izazvao veliku pobunu korisnika. U konačnici, ljubitelji najmodernije telefonije Note 7 više ne mogu pronaći na tržištu. Kao što to obično bude, pojedinci su se našalili sa situacijom pa je tako u popularnoj igri GTA V stvoren mod u kojem umjesto bombe možemo koristiti Note 7, promijeniti mu boju i pozadinsku sliku te njime čak i srušiti helikopter.

Sve što sadrži bateriju može eksplodirati pod utjecajem različitih čimbenika, poput zagrijavanja, pretjeranog ili neispravnog punjenja ili zbog grešaka u proizvodnji. Samsungov primjer nije jedini. Mobiteli su i prije znali eksplodirati, neovisno o brendu, veličini ili mogućnostima. Da se s baterijama ne treba šaliti, dokazao je i Sony 2006. godine kada je zbog svojih neispravnih baterija morao zamijeniti oko 9,5 milijuna laptopa raznih tvrtki, a ni sudska tužba, ona kompanije Toshiba, nije izostala. Apple također nije prošao bez skandala te je s tržišta 2011. godine povukao opasne iPod Nano modele, a 2014. adaptere za iPhone 3 i 4. Ovi primjeri dokaz su da kratki spojevi na baterijama nisu ništa neuobičajeno, a posljedice se uvelike razlikuju u tome kako se proizvođači nose s njima.

KAD JAMSTVO NIJE VRIJEDILO

U nas takvih slučajeva gotovo nema, a posljednji takav zabilježen je 2013., kada je Ljubici Marić eksplodirao njezin iPhone 4S usred punjenja. Njezin je suprug za jedan dnevni medij rekao kako je odnio mobitel na servis s jamstvom, a oni su mu rekli kako im je ovo prvi takav zabilježeni slučaj, da mu jamstvo ne vrijedi te ako ga želi popraviti, mora platiti oko 1600 kuna. Najviše što korisnici sada mogu napraviti jest paziti na svoju bateriju i njeno korištenje, te, svakako, zamijeniti svoj Samsung Note 7.

OKVIR

Pažljivo s baterijama! Kod mobitela treba izbjegavati iznimno visoke i niske temperature, pražnjenje baterije do kraja i neispravne punjače, a laptopu koji je konstantno uključen u struju dok se koristi bilo bi pametno izvaditi bateriju jer onda nema straha od pregrijavanja.