MEDICINSKI KANABIS Potkraj godine trebali bismo znati hoće li ‘lijek’ u ljekarne

Raste broj oboljelih koji se liječe kanabisom, ali i broj zemalja koje su ga u medicinske svrhe legalizirale te javnih rasprava o učincima

 

Tekst: Ana Marija Tomašić

 

Hrvatska bi najranije u rujnu mogla legalizirati primjenu marihuane u medicinske svrhe. Ususret mogućim promjenama pravne regulative, na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, 12. veljače, odr- žano je predavanje o temi Kanabis – medicinske i rekreativne svrhe.

 

IPAK STVARA OVISNOST?

Predavanje je privuklo mnogo zainteresiranih pa je čak bio problem naći slobodno mjesto. Dr. med., spec. psihijatar Danica Romac govorila je o najčešćim zabludama koje se tiču konzumacije, ali i o iskustvima s kojima se susreće u praksi kao voditeljica odsjeka u Službi za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti. Ključ razumijevanja kanabisa leži u razlikovanju indijske konoplje od industrijskog oblika. Dr. Romac objašnjava kako je glavna razlika količina psihoaktivnog THC-a koji je odgovoran za promjenu percepcije i ponašanja, a dugoročnom konzumacijom može dovesti do anksioznosti, poremećaja u ponašanju i funkcioniranju. Ipak, dodaje kako posljedice variraju od osobe do osobe te ovise o količini i učestalosti konzumacije. Upitana što misli o objektivnosti istraživanja kojima barata, s obzirom na to da su većinu sponzorirale velike farmaceutske tvrtke, dr. Romac je odgovorila kako ne vjeruje u teorije zavjere nego se pouzda u vlastito iskustvo i podatke kojima raspolaže.

 

„U prošloj godini na tretmanu nam je bilo 1169 osoba radi konzumiranja psihoaktivnih sredstava, od toga 487 zbog zloporabe marihuane“, rekla je Romac i dodala kako je većinu pacijenata na liječenje uputio Prekršajni sud. Objašnjava kako je zabluda da indijska konoplja ne izaziva ovisnost, jer se pacijenti često ne mogu nositi s prestankom konzumacije, te ih se tada tretira konvencionalnim lijekovima.

Romac ipak ne isključuje pozitivne učinke konzumacije kanabisa u medicinske svrhe. Naime, „dobri duh“ konoplje je CBD, koji smanjuje mučnine kod kemoterapije i simptoma multiple skleroze. Smatra kako isključivo industrijska konoplja donosi više koristi nego štete jer ima nizak udio THC-a, te je već sada zbog toga dostupna na tržištu. Slaže se da je potrebna bolja regulacija u vezi s kanabisom općenito, ali dodaje kako bi legalizacija u medicinske svrhe mogla uzrokovati zloporabu takve regulative.

Ako Povjerenstvo za analizu i pre-poruke primjene indijske konoplje i kanabinoida u medicinske svrhe da odobrenje, do kraja godine mogu- će su izmjene Zakona o suzbijanju zloporabe droga. Do tada, primjena marihuane u medicinske svrhe i dalje je nelegalna. Unatoč tome mnogi su odavno posegnuli za tim alternativnim lijekom. Obojica naših sugovornika su, očekivano, željela biti anonimna.

 

RAZLIČITA ISKUSTVA

„S obzirom na brzinu našeg zdravstva za sve preglede sam trebao čekati ukupno više od devet mjeseci i u tom sam razdoblju trebao nešto što će mi pomoći s glavoboljom, a ‘napredne’ lijekove sam mogao dobiti jedino nakon dijagnoze. Imam fenomenalnu liječnicu koja mi nije izravno rekla da nabavim nego čisto da probam ako poznajem nekoga tko konzumira“, pojasnio nam je prvi sugovornik i dodao kako mu marihuana ipak nije pomogla jer su daljnje pretrage utvrdile dijagnozu kod koje marihuana ne može imati učinka. Unatoč tome, podržava legalizaciju u medicinske svrhe uz obrazloženje da postoje mnogo štetniji legalni lijekovi, a takav bi potez možda i financijski pomogao državi.

 

Naš drugi sugovornik boluje od relapsno-remitirajućeg oblika multiple skleroze, te mu je liječnik nakon dijagnoze izričito zabranio daljnju konzumaciju. Ipak, nastavio je povremeno konzumirati, iako kaže kako ne olakšava simptome trenutačno. „Jutro nakon konzumacije se osjećam potpuno popravljen, ni traga simptomima. Osjećam se mnogo bolje no inače“, kazao je naš sugovornik.