CROWDFUNDING Platforma na našim prostorima pod okriljem Zagrebačke burze

Zahvaljujući bitcoinu ulagatelji će moći odmah nakon ulaganja upravljati i trgovati svojim udjelima, i to je upravo ono što ovaj projekt čini posebnim

Tekst: Sara Zorović

Na crowdfunding danas se gleda kao na jedan od glavnih pokretača ekonomije – on je postao online platforma za financiranje tvrtki u razvoju. To je odličan način za prikupljanje sredstava i ostvarivanje naizgled nemogućih ideja ili želja. Broj uspješnih startupova inspirira i mlađe i starije umove te sve više ljudi preko crowdfunding platformi dolazi do svog poslovnog i kreativnog cilja. Kickstarter, Indiegogo i Seedrs trenutačno su nam najpoznatiji u toj kategoriji, a Zagrebačka burza je s estonskim Funderbeam Venturesom našem malom području pripremila pravo iznenađenje. U listopadu je na okruglom stolu Zagrebačke burze u Poreču predstavljen zajednički crowdfunding projekt i kompanija Funderbeam SEE (South-East Europe), u kojem Burza ima 20 posto udjela.

“U Hrvatskoj i regiji postoje mlade kompanije sa sjajnim poslovnim idejama, kojima treba kapital, a postoje i zainteresirani ulagači s dovoljno raspoloživog kapitala. Ovo će biti poveznica u tom procesu”, rekla je Sanda Kuhtić Nalis, direktorica sektora poslovne podrške u Zagrebačkoj burzi.

Zahvaljujući bitcoinu ulagači će moći odmah nakon ulaganja upravljati i trgovati svojim udjelima, i to je upravo ono što ovaj projekt čini posebnim. Funderbeam SEE je trenutačno namijenjen Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji, no ubrzo se planira širiti dalje, a pristup tržištu od samog početka imaju ulagatelji diljem svijeta. Jedan od prvih ulagatelja u Funderbeam je i osnivač Skypea Jaan Taalin.

“U Hrvatskoj štednja neprekidno raste, što znači da kapitala ima, a kamate su na povijesno niskim razinama. Potrebno je mobilizirati tu štednju kako bi se osigurao kapital potreban za ekonomski rast i razvoj, i upravo je to misija Funderbeam SEE-a”, dodala je Nalis.

Startupovi su hit već nekoliko godina i Hrvatska se može pohvaliti ne samo uspješnim projektima nego i dobrim rezultatima na raznim natjecanjima, poput nedavne pobjede na CES 2017 Innovations za “Zipato”, odnosno njegovo rješenje nadzora pametnog doma ZipaTile. Ponos je i najpametniji komad nakita na tržištu pod imenom “Bellabeat” koji je 2015. proglašen najboljim zdravstvenim startupom u Europi kao i prvim osobnim uređajem za provjeru stanja vitamina i minerala “Vitastiqom” ili “Supracontrolom”, čiji su proizvođači inteligentnih senzora prvi takvi u svijetu.

Svatko od nas je barem jednom mislio da ima ideju koja bi mu napunila nov- čanik ili ga lansirala u poslovni svijet s pravim resursima, pa ne treba sumnjati da će ovaj način na ovim prostorima pronaći svoje mjesto i korisnike.