Tekst: Mislav Lugonjić

PAD VLADE U ESTONIJI

Koalicijska vlada Estonije, jedne od gospodarski najstabilnijih država Europske unije, pala je 7. studenoga, nakon što su socijaldemokrati i konzervativci odbili daljnju suradnju s Reformskom strankom i premijerom Taavijem Rõivasom. Dva je dana poslije Riigikogu (estonski parlament) izglasao nepovjerenje vladi i tako službeno srušio izvršnu vlast najmanje baltičke države. Novu je vladu potrebno formirati što prije jer Estoniju u drugoj polovici 2017. čeka predsjedanje Europskom unijom.

DOMINACIJA REPUBLIKANACA U KONGRESU

Osim pobjede Donalda Trumpa republikanci su slavili i pobjedu na izborima za Kongres, koja im je donijela većinu u Senatu (51-48) i Predstavničkom domu (239-193) u odnosu prema demokratima. Značajna je to pobjeda, s obzirom na to da oba doma Kongresa mogu svojim odlukama uvelike utjecati na politiku koju provodi predsjednik države, što je često znao biti problem predsjedniku Baracku Obami s donošenjem određenih zakona. No sveobuhvatna dominacija republikanaca u američkom političkom sustavu ne mora nužno značiti i “političku idilu”, s obzirom na to da mnogo njih nije naklonjeno budućem predsjedniku Trumpu.

FILIPINSKI PREDSJEDNIK NASTAVLJA OBRAČUN S DILERIMA

Rodrigo Duterte, novi filipinski predsjednik, nakon dolaska na vlast 30. lipnja krenuo je u nemilosrdni obračun s dilerima, u kojem je dosad ubijeno oko 4000 ljudi. Duterte, koji je izjavio da “ima pravo ubiti onoga tko uništava njegovu zemlju”, nedavno je zgrozio svjetsku javnost ubojstvima dvojice gradonačelnika, Rolanda Espinose i Samsudina Dimaukoma, zbog njihove umiješanosti u trgovinu drogom. Na vanjskopolitičkom planu, Duterte je najavio vojno i ekonomsko odvajanje od SAD-a i približavanje Kini.

NICOLAS MADURO ODBACIO MOGUĆNOST PRIJEVREMENIH IZBORA

Venezuelanski predsjednik Nicolas Maduro, čiju vladavinu trenutačno ne podržava oko 80 posto građana, odbacio je mogućnost prijevremenih izbora u toj naftom bogatoj zemlji. Venezuela je u teškoj gospodarskoj krizi s izrazito visokom stopom inflacije, ali i smanjenim zalihama hrane, energije i osnovnih medicinskih potrepština. Opozicija optužuje Madura i njegove suradnike da zemlju vode u propast, a nova runda pregovora, u nadi pronalaska rješenja između suprotstavljenih strana, očekuje se 6. prosinca.