Kad odlože svoje puške, rasturaju kao Queenovci

Svojim umjetničkim djelovanjem odaju počast najvećima – bendu The Queen te karikaturistu Otonu Reisingeru

Tekst: Vanessa Curman

Nema osobe koja nije čula za velike hitove poput “We Will Rock You” i “Bohemian Rapsody” jedne od najpopularnijih rock-grupa svih vremena – The Queen. Dok se ove pjesme svakodnevno puštaju na radijskim postajama diljem svijeta u svojoj originalnoj verziji, jedan hrvatski orkestar izvodi ih, u verziji engleskog skladatelja Tolga Kashifa, kao simfoniju. Zagrebačka publika i mnogi turisti mogli su ih čuti ljetos na Trgu kralja Tomislava, a oni su Simfonijski puhački orkestar Oru- žanih snaga Republike Hrvatske.

VELIK GLAZBENI REPERTOAR

“Za The Queen Symphony odlučili smo se jer smatramo da je jednostavno riječ o vrhunskoj glazbi. A u obradi za puhački orkestar, ta glazba zvuči još moćnije i sugestivnije”, izjavio je pukovnik Miroslav Vukovojac-Dugan, zapovjednik Orkestra.

Simfonijski puhački orkestar Oružanih snaga reprezentativni je orkestar Republike Hrvatske. Osnovan je 1991. godine, a od 2008. godine s Orkestrom i Klapom Hrvatske ratne mornarice djeluje u sklopu Orkestra Oružanih snaga Republike Hrvatske. Iako središnju okosnicu njegovih aktivnosti čine protokolarne djelatnosti, to ih ne sprečava u glazbenim suradnjama i izvan službenih okvira.

“Imamo sreću da već godinama surađujemo s odličnim zborom kakav je šibensko Kolo, s kojima smo i ovaj put podijelili sreću zajednič- kog muziciranja”, rekao je Vukovojac-Dugan.

Izuzev zbora, u sklopu Orkestra djeluju Jazz orkestar i Komorni sastav čiji se repertoar sastoji od originalnih skladbi za puhače te praizvedbi hrvatskih skladatelja, odnosno glazbe svjetske baštine.

GALERIJA, IZLOŽBA I CD

Govoreći o djelovanju u kulturi, Ministarstvo obrane Republike Hrvatske se, osim orkestrima. može pohvaliti Galerijom Zvonimir. Ondje je od 25. listopada do 4. studenog održana Godišnja izložba karikatura članova Hrvatskog društva karikaturista. Ovogodišnja izložba održana je u počast legendarnom karikaturistu Otonu Antonu Reisingeru, koji je preminuo ranije ove godine. Tako je, uz radove članova Društva karikaturista, kao poseban dio izložbe posjetiteljima predstavljen dio Reisingerova opusa. Osim nastupima uživo, glazbenici Orkestra svoje talente pokazali su snimanjem nosača zvuka. Uz snimke napravljene za Hrvatsku radioteleviziju, Simfonijski puhački orkestar Oružanih snaga Republike Hrvatske snimio je i nekoliko CDa. Među objavljenim su naslovima “Božićni san”, “Hrvatske povijesne koračnice” i “Hrvatske mise”.

Orkestar u Zagrebu primarno svira u dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda i u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, no glazbu izvode i na koncertima u dvoranama diljem Hrvatske. Osim u koncertnim dvoranama, Orkestar Oružanih snaga često nastupa na ljetnim festivalima u gradovima poput Dubrovnika, Rovinja, Krka, Zagreba, Zadra, Hvara i Osora. Sudjelovali su i na brojnim međunarodnim festivalima vojnih orkestara, a pukovnik Vukovojac-Dugan najavio je nastup u Latviji sljedeće godine.

 

ANKETA

Lucija Ercegovac, Muzička akademija:

Nisam znala da to postoji, ali fora, zašto ne, lijepo je to! Neka ljudi sviraju, lijepo je da osjećaju glazbu kao ne- što što ih ispunjava uz posao koji, nadam se, rade iz ljubavi.

Ana Perić, Filozofski fakultet:

Queenovci su super bend, a karikatura je odlična umjetnička forma jer je kritika današ- njice. Ne znam kakve veze to ima s Ministarstvom obrane, ali uvijek je super kad se promiče kultura, pogotovo ovako cool stvari.

Marin Koštić, FER:

Nisam znao da to postoji. Super za njih, to je jako pohvalno da se Ministarstvo obrane bavi i kulturom, a ne samo umijećem ratovanja