MODA Marija Kulušić novo je ime na hrvatskoj modnoj sceni

Kada se nađeš kraj etabliranih dizajnera, znaš da se od tebe mnogo očekuje, kaže mlada dizajnerica

Tekst: Mila Puljiz

Marija Kulušić nekadašnja je studentica Tekstilno-tehnološkog fakulteta i novo ime na hrvatskoj modnoj sceni. Domaća modna scena svaki je dan sve veća i jača, ali se samo rijetki izbore za mjesto na hrvatskom modnom nebu. Ono što Mariju izdvaja jest zaokru- žena vizija i inovativnost. Svoju je debitantsku kolekciju predstavila 2013. godine nakon pobjede na uspješnom natječaju mladih dizajnera, LIFT by Perwoll.

„Prva kolekcija kojom sam se predstavila na Fashion.hr-u bila je potaknuta veličanstvenom gotičkom arhitekturom. Sastojala se od deset izlaza, strogih geometrijskih linija u crnoj, sivoj i bijeloj boji. Osjećaj je bio pomalo nestvaran, kada se odjednom nađeš kraj etabliranih dizajnera, rame uz rame, znaš da se od tebe mnogo očekuje”, kaže Kulušić.

Talentiranu dizajnericu moda fascinira još od malih nogu, oduvijek je bila dijelom njezine osobnosti i aspiracija. Kao i većina modnih zaljubljenika, i Marija ima svoje omiljene dizajnere koje cijeni i redovito prati.

“Od dizajnera iznimno cijenim rad Nicholasa Ghesquiere, osobito ono što je radio za Balenciagu, ali i danas pratim njegove poteze te smatram da je jedan od najtalentiranijih dizajnera današnjice. Zanimljiva mi je i Pheobe Philo za Celine, a često me oduševe Prada, Rick Owens, Gareth Pugh te Viktor & Rolf”, kaže dizajnerica.

Rad mlade dizajnerice često se opisuje kao kompleksan minimalizam i, iako joj je takva estetika vrlo bli ska, ne želi se ograđivati određenim smjerom, jer, kako kaže, svaka kolekcija nosi svoju priču. Iza svake modne priče stoji i inspiracija, ono što je dizajnera potaknulo da napravi te potom predstavi određenu kolekciju.

“Već sam više puta spomenula kako se ne trudim tražiti inspiraciju jer ona redovito nađe mene u stvarima koje me okružuju stoga mogu reći da je svaka kolekcija, odnosno koncept koji stoji iza nje, na neki način dio mene. To su stvari, ljudi, umjetnost, priroda – općenito je to sve ono što me na neki način fascinira”, ističe Kulušić.

Realna je činjenica da u Hrvatskoj samo etablirani modni dizajneri uspijevaju preživjeti od svog rada. Iako imaju potporu javnosti i medija, mladi dizajneri suočavaju se ponajviše s nedostatkom izvora financiranja.

“Moje iskustvo dizajnera koji je napravio tek prvih nekoliko koraka, nije previše ohrabrujuće, ali vjerujem da se stvari mijenjaju na bolje, a pozitivne kritike I pohvale dodatni su vjetar u leđa“, kaže dizajnerica. Sve se njezine kolekcije mogu vidjeti na http://www.marijakulusic.com ili na stranici na Facebooku.