MATURA Brojne srednje škole same pripremaju učenike za završne ispite

Protiv sam plaćenih priprema. Djeca slušaju isto kao u školi, kaže ravnatelj Gornjogradske gimnazije

Tekst: Karla Milevoj

Državna matura kruna je srednjoškolskog obrazovanja i prva stuba ulaska na fakultet. Uspješnom polaganju mature prethodi dugotrajno i sustavno učenje te ponavljanje gradiva srednje škole. Učenici se mogu pripremati samostalno, u grupnom radu na fakultativnoj nastavi ako ih njihova škola organizira ili u privatnim edukacijskim ustanovama. Raspitali smo se kako se maturanti pripremaju u dvije zagrebačke gimnazije. Ravnatelj II. gimnazije Drago Bagić kaže da “profesori u školi održavaju pripreme za maturu fakultativno iz svih glavnih te prirodoslovnih predmeta. Također održavamo probne mature i prolazimo s učenicima konstrukcije testova kako bi vidjeli što je važno.”

Ursula Klisović, učenica 4.D razreda II. gimnazije, priprema se samostalno, u školi i plaćajući pouke izvan nje.

“Četvrtkom i petkom ponavljam engleski i hrvatski u školi kroz fakultativnu nastavu, a matematiku subotama u školi za pouke. Za izborne predmete se pripremam samostalno“, ističe Ursula.

No glavno je pitanje – jesu li pripreme potrebne učenicima koji ionako polaze redovnu nastavu? Ravnatelj Gornjogradske gimnazije Nenad Polondak smatra da je “velika količina gradiva u igri i ako su učenici nešto propustili moraju to ponoviti ili im se mora pojasniti“.

„Organiziramo pripreme za hrvatski, engleski i matematiku te za izborne predmete. Zbog toga sam apsolutno protiv plaćenih priprema. Ima agencija koje organiziraju nastavu kao u školi i djeca opet slušaju isto. Naši učenici točno znaju što im nedostaje, i to rješavaju s profesorima“, kaže Polondak.

S ovim tvrdnjama ne bi se složio direktor centra za pouku Trinom, Damir Brozović. “U Trinomu se trenutačno priprema oko 3000 učenika iz 150 različitih škola, a najviše je gimnazijalaca. Priprema ih više od 60 profesora, od kojih su neki zaposlenici Trinoma, a neki vanjski suradnici. Učenici pripreme najčešće uzimaju iz tri glavna predmeta te velikih izbornih predmeta“, ističe Brozović. Uz Trinom, tu su i Algebra, Pomak, Zagrebački centar za pouku te mnoge druge privatne ustanove koje za otprilike istu cijenu nude učenicima pripreme. Maturanti su predmete za ljetni ispitni rok već prijavili. Na njima je još samo da prijave i željene fakultete, što moraju učiniti do 17. srpnja.

Najskuplje pripreme za farmaciju

Pripreme su u jednom od centara za pouku podijeljene u pet ciklusa, ovisno o tome kada učenik želi početi s ponavljanjem gradiva, a postoje paketi koji uključuju glavne predmete ili kombinaciju predmeta potrebnih za upis na određeni fakultet. Paket koji uključuje sva tri glavna predmeta na višoj razini stoji 3000 kuna, a najskuplji je paket priprema za farmaciju, za koji će roditelji maturanata morati izdvojiti nešto više od 3300 kuna.