RAK DOJKE U Hrvatskoj sve više mladih žena obolijeva od te opake bolesti

Udruge SVE za NJU! iz Zagreba i Nada iz Rijeke pomažu oboljelima od raka, pružaju psihološku pomoć, ali i organiziraju radionice i stručna predavanja

 

Tekst: Ana Marmilić

 

Mladi nerijetko vlastito zdravlje stavljaju na zadnje mjesto. Danas se sve mlađe osobe suočavaju s raznim bolestima, a od raka dojke u Hrvatskoj godišnje oboli čak oko 3000 žena, s tim da je sve više oboljelih žena mlađih od 35 godina. Liječnici i udruge nastoje podići svijest o važnosti samopregleda i ranog otkrivanja raka dojke, ali prvi korak u prevenciji je na samim pojedincima.

 

APLIKACIJA ZA SMARTPHONE

Dopredsjednica udruge SVE za NJU! Ljiljana Vukota kaže da mlade žene misle da dovoljno znaju o raku dojke, a samopregled i druge preglede smatraju nepotrebnima jer su mlade i zdrave. Također, one koje u obitelji nemaju oboljelih, uzimaju svoje zdravlje zdravo za gotovo. Udruga svoje preventivne kampanje često usmjerava upravo prema mladim ženama koje nisu obuhvaćene Nacionalnim programom prevencije.

U udruzi više od četiri godine djeluje Centar za psihološku pomoć ženama oboljelima od bilo koje vrste raka i njihovim obiteljima. Aktivnosti se, osim na web-stranici udruge, mogu pratiti i na Facebooku, a savjetovanje i pomoć se putem Skypea i telefonskim razgovorom pruža ženama iz cijele Hrvatske. Svaka mlada žena bi, kažu, jednom na godinu trebala posjetiti ginekologa te zatražiti savjet za pregled dojki, a najmanje što može učiniti za svoje zdravlje jest skinuti besplatnu aplikaciju BREAST TEST na svoj smartphone, koja sadrži upute za samopregled.

Studentica Marina korisnica je programa Centra za psihološku pomoć udruge SVE za NJU! od rujna. Već sada može reći da joj udruga pruža olakšanje u smislu okruženja u kojem se osjeća sigurno. Rak dojke dijagnosticiran joj je u svibnju prošle godine, nakon čega su uslijedile operacije i kemoterapija. U udrugu je otišla tražeći psihološko savjetovanje, ali kaže da je dobila mnogo više.

“Osim stručne pomoći, udruga nudi i razna stručna predavanja te radionice na kojima mogu u opuštenoj atmosferi naučiti više o bolesti, prehrani te bilo čemu što me zanima, makar to bio samo prijateljski razgovor ili neobavezno druženje”, kaže Marina.

Bila je i na make-up radionici na kojoj je predstavnica poznatog kozmetičkog brenda članicama pokazala načine njege kože te kako prikriti neke simptome koje kemoterapija povlači za sobom, kao što su gubitak obrva i trepavica. Marina dodaje da “na udrugu gleda kao na pozitivan ispušni ventil koji je uvijek tu ako je potrebno, a tako nešto je uvijek dobro imati kad zagusti.“ Smatra da je u današnjem svijetu industrijski prerađene hrane teško znati što se unosi i kako utječe na organizam.

 

NAČIN ŽIVOTA

“Za sebe mogu reći da sam dosad bila zdrava 24-godišnjakinja, bez genetskih predispozicija za rak. Drago mi je da sam, unatoč mišljenju da sam premlada i da to nije ništa, ipak otišla provjeriti kvržicu”, kaže.

Dodaje da je liječnicima bila svojevrsno iznenađenje, ali je u razgovoru s njima doznala da unazad deset godina obolijevaju sve mlađe osobe. U procesu liječenja, koje traje nekoliko mjeseci, upoznala je dvije djevojke svojih godina kojima je također dijagnosticiran rak dojke. Marina poru- čuje da ne želi nikoga uplašiti, samo je važno znati da rizik od raka postoji bez obzira na godine, pa bi bilo dobro obratiti pozornost na način života, redovito se kontrolirati kod liječnika, jednom na mjesec obaviti samopregled te reagirati na vrijeme. Udruga Nada je pak osnovana u Rijeci 1996. godine s ciljem okupljanja žena, edukacije te pružanja psihološke pomoći i fizioterapije ženama oboljelima od raka dojke. Predsjednica kluba Nada Katherine Trinajstić napominje da je ženama prijeko potrebna psihološka pomoć u procesu liječenja. Zbog toga je u klubu ženama na raspolaganju psiholog te mnogi projekti i radionice kao dio radne terapije.

Danijela Ravlić Aquilante dvije je godine članica Udruge Nada.

“Jednom do dvaput na mjesec posjećujem žene na odjelu kirurgije Kliničkog bolničkog centra Rijeka kako bih im pružila podršku, savjetovala ih te uputila u udrugu. Mnoge su žene nedovoljno informirane te ne znaju da u udruzi mogu vježbati pod stručnim vodstvom fizioterapeuta, a dostupan je i aparat za limfnu drenažu.” Gospođa Ravlić Aquilante pacijentice upoznaje s njihovim pravima na grudnjake i umetke te ih upućuje na psihološko savjetovalište. U KBC-u volontira dvije godine, a led je probila u pratnji iskusnije volonterke.

Pacijenticama daje savjete o prehrani i jačanju imuniteta. Dodaje kako bi bilo izvrsno kada bi psihološka pomoć bila dostupna već u bolnici. Što se tiče informiranosti mladih djevojaka, smatra da bi se edukacija trebala početi provoditi već u srednjoj školi u obliku predavanja.

 

EDUKACIJOM PROTIV BOLESTI

“Bilo bi dobro da liječnici opće prakse pokažu mladim djevojkama kako obaviti samopregled dojki”, kaže gospođa Ravlić Aquilante. Dodaje da je upravo zahvaljujući samopregledu na vrijeme otkrila karcinom te se izliječila bez kemoterapije. Prema riječima dr. Biserke Baše, specijalistice opće medicine, dokazano je da su preventiva, rano otkrivanje i edukacija najuspješnije metode u borbi protiv malignih oboljenja. Kao liječnik u primarnoj zdravstvenoj zaštiti ima mogućnost motivirati žene na samopreglede te ih upućivati na preventivne preglede, mamografije i ultrazvuk dojki. S obzirom na nalaze, planira daljnje kontrole. Smatra da bi se ovakvim pristupom u prevenciji raka dojke trebali sprije- čiti teži oblici raka.

 

OKVIR: