EUROPARLAMENTARCI Predstavljamo najjaču stranačku grupaciju

Na posljednjim europskim izborima Hrvatska je, od 11 naših europarlamentaraca, u grupaciju Pučana izabrala pet, među njih ukupno 219

 

Tekst: Raif Okić

 

Europska pučka stranka grupacija je desnog političkog centra koja kao najvažniju vrijednost ističe jedinstvenu Europu koja se temelji na ljudskom dostojanstvu, slobodi, ljudskim pravima, vladavini prava, solidarnosti i supsidijarnosti.

Osnovana je 1976. godine s ciljem ostvarivanja demokratske, transparentne i učinkovite Europe koja radi u interesu svojih građana. S 219 zastupnika iz 27 zemalja, vodeća je stranka u Europskom parlamentu, a od 11 hrvatskih europarlamentaraca, čak ih pet pripada Pučanima.

 

ZAOKRET U EU-OVOJ POLITICI

Ivana Maletić, članica grupacije iz redova HDZ-a, predstavlja glavne ciljeve.

“S novom Europskom komisijom mijenja se i politika na razini Europske unije – od dosadašnje ‘stabilnosti i sigurnosti’ prema novom smjeru – investicije, reforme, pametna fiskalna konsolidacija, rast i razvoj. To su ujedno i prioriteti kluba zastupnika EPP-a za razdoblje od 2014. do 2020. godine“, kaže Maletić.

 

Zastupnica Marijana Petir (HSS) dodaje da su među ključnim ciljevima također “rast i zapošljavanje, jačanje Unije kroz demokratske reforme, uređenje institucija i pojednostavljivanje procedura“. Ističe da se ekonomskim reformama promoviraju aktivne strategije zapošljavanja kao i razvoj inovativnih obrazovnih sustava te pristup kvalitetnijim radnim mjestima. U situaciji kad je Europa izložena terorističkim napadima poput onih u Parizu i Kopenhagenu, ne smije se zaboraviti i sigurnosni aspekt politike. “Pretvorili smo Europu u područje slobode, sigurnostii pravde. Sada moramo održati svoje humanitarne vrijednosti i zaštititi Europu od zločina i terorizma“, ističe HDZ-ov Davor Ivo Stier, član Pučana.

S ciljem promicanja hrvatskih interesa, zastupnici EPP-a usmjereni su na poboljšanje ekonomskog standarda i suzbijanje siromaštva, zapošljavanje, promicanje obrazovanja i korištenje svih mogućnosti članstva u EU. Pritom kao ključni element navode stalnu komunikaciju zastupnika s hrvatskim građanima i lokalnim tijelima.

“Suradnja se tiče konkretnih prijedloga i sugestija, kao što je bila aktivacija Europskog fonda solidarnosti za poplavljena područja, ili informiranje lokalnih vlasti i građanskih udruga o europskim mjerama i projektima koji mogu biti od njihova interesa“, ističe Stier.

UZOR U ZEMLJAMA KOJE SU PREVLADALE KRIZU

Koristeći članice koje su uspješno prebrodile teško ekonomsko razdoblje kao uzor, nastoje pokrenuti promjene potrebne za gospodarski razvoj Hrvatske. Pritom je naglasak na olakšanju poslovanja malim i srednjim poduzetnicima.

“Hrvatska je na dnu svih europskih ljestvica ekonomskih pokazatelja. Potrebno je provesti reformu državne uprave, javnih poduzeća i lokalnih jedinica, promovirati inovativna rješenja i prezentirati dugoročnu strategiju razvoja Hrvatske koja bi ulagačima dala sigurnost i time ih privukla“, ističe Maletić. Petir zaključuje da “Hrvatska u EU može iskoristiti sve prednosti koje članstvo pruža, kao što su veliko tr- žište, korištenje zajedničkih fondova, povoljniji poduzetnički krediti, gospodarska stabilnost, razmjena znanja i slično. Nacionalna politika trebala bi zagovarati one razvojne putove u kojima Hrvatska ima komparativne prednosti – poljoprivreda, turizam i dobro očuvan okoliš.“ Jasno je da Hrvatska, kao članica EU, ima velike mogućnosti za razvoj, a realizacija tih mogućnosti jedan je od imperativa naše vanjske politike.