Plivanje s perajama Državni prvak niže uspjeh za uspjehom

‘Već osam ili devet godina bavim se ovim sportom, a zaljubio sam se nakon prvog treninga’, govori Luka kojeg je s nogometa u plivanje odvukao brat Dominik

Tekst: Kate Gudelj

Ne bavi se mainstream sportovima nego plivanjem s perajama, u čemu je jako dobar. Rođen je u Koprivnici, a živi u Zagrebu. To je, ukratko, opis Luke Đurđa, koji je, zahvaljujući svojim rezultatima u tom neolimpijskom sportu, proglašen najboljim sportašem Koprivničko-križevačke županije za prošlu sezonu. Kao junior bio je četvrti na Europskom te šesti na Svjetskom prvenstvu, a ovo ljeto ga očekuje nastup na Euru u Poljskoj, gdje mu je cilj ući u finale.

 

“Konstantno popravljam svoja vremena, ali sam svjestan da za seniorsko finale treba još mnogo rada. Osim ako se sve kockice ne poklope”, kroz smiješak je rekao Luka.

 

Nepoznat sport

 

Za ovaj sport ne znaju mnogi, pa se na prvu čini jako jednostavno – plivaš, samo s perajama, pa ti je još i jednostavnije. Luku je s nogometa u ovaj sport odvukao brat Dominik, koji za razliku od Luke što pliva kratke discipline, više voli srednje.

 

“Već osam ili devet godina bavim se ovim sportom, a zaljubio sam se nakon prvog treninga. Jednostavno su me privukli brzina i adrenalin. Mislim da je to ono što općenito ljude privlači tom sportu”, kazao je Luka.

 

Taj sport ima četiri glavne discipline. To su plivanje s monoperajom, bifins (plivanje s običnim perajama), apnea (50 metara ronjenje na dah s monoperajom) te brzinsko ronjenje (ronjenje s monoperajom i bocom s komprimiranim zrakom).

 

Faks nije problem

 

U plivanju s perajama muške i ženske “sirene” postižu i dva puta veću brzinu nego što je to slučaj u klasičnom plivanju. Lukine discipline su 50 metara apnea te 50 i 100 metara plivanja s monoperajom. U karijeri je “skinuo” više od 14 hrvatskih rekorda u raznim kategorijama, ali ima i po dva zlata i srebra sa svjetskih kupova.

 

Iz rodne Koprivnice i svog ronilačkog kluba Šodorica u metropolu je Luka došao zbog fakulteta. Student druge godine na Prometnom fakultetu lako usklađuje sve obveze jer kaže da profesori izlaze u susret kategoriziranim sportašima. Priznaje da radije ode na trening nego na fakultet te dodaje kako misli da u Hrvatskoj nije problem što školstvo ne izlazi u susret sportašima nego što se oni ne organiziraju tako da usklade sve obveze.

 

U Koprivnici je trenirao u 25-metarskom bazenu, ali kaže da mu to nije teško padalo jer tamo ima više vremena i pruga za trening, a i financijski uvjeti su bolji. Od početka ove godine trenira u ronilačkom klubu Geronimo i dane provodi na novosagrađenom bazenu Svetice. Na državnom prvenstvu koje je pokraj travnja bilo održao na tom bazenu Luka je pokupio tri pojedinačna zlata te jedno ekipno u štafeti.

 

Plivači u ovom sportu imaju velikih problema s tetivama i zglobovima, a Luki se dogodila ozljeda kralješka koja ga još koči na treninzima i natjecanjima, ali se nada brzom oporavku i povratku uspjesima.

Kao junior bio je četvrti na Europskom te šesti na Svjetskom prvenstvu, a ovo ljeto ga očekuje nastup na Euru u Poljskoj