Tekst: Silvio Šipušić

BIKI

 

BIKI je podvodni dron koji izgleda i “ponaša se” poput ribe. “Pliva” u bazenu i moru uz pomoć svoje “repne peraje”. Prilično je primamljiv dron, sa svim modernim funkcijama poput 4K kamere, izbjegavanja

prepreka, povratka na polazište, GPS-a itd. Može se spustiti na 60 metara dubine i plivati brzinom od 1,8 kilometara na sat. Velike dubine i plićake možete slikati i snimati 4K kamerom, objektivom širokim 150 stupnjeva i stabilizacijom slike, koje se spremaju na pohranu od 32GB. Pri snimanju možete uključiti dvostruka svjetla na prednjoj strani snage 114 lumena, a snimati možete od 90 do 120 minuta. BIKI-jem upravljate vodootpornim daljinskim upravljačem ili mobilnom aplikacijom. Njime možete upravljati i unaprijed postavljenim putom kretanja, a BIKI će ga slijediti te pritom paziti na prepreke. Kada ste gotovi s vožnjom, BIKI se može vratiti na mjesto blizu vašeg mobitela putem GPS-a. Taj podvodni drone neće smetati podvodnoj biosferi i pliva vrlo tiho, glasnoćom od 55 decibela. Ako želite hibrid ribe i dronea, BIKI je trenutačno na Kickstarteru, a na tržištu će stajati 1025 dolara (6783 kuna).

 

XYZ Printing Da Vinci Mini

 

Da Vinci Mini jednostavan je 3D printer koji može printati 3D modele dimenzija do 15x15x15cm. U usporedbi s većim, skupljim 3D printerima, Da Vinci Mini ima malu podlogu za printanje objekata, ali za početne korisnike veličina prostora je sasvim adekvatna. Printanje 3D predmeta obavlja se PLA plastikom, biorazgradivim materijalom. Za printanje možete koristiti računalo i mobilne uređaje kojima putem aplikacije možete slati naredbe. Materijale za printanje možete skinuti s online servisa XYZ 3D Gallery, ali ako želite nešto unikantno i novo, 3D modele možete stvoriti u programu XYZmaker. Da Vinci Mini jedan je od jeftinijih printera s cijenom od 269 dolara (1780 kuna) bez PLA materijala.