‘KVALITETNA’ OBNOVA Sa stropa kupaonice po studentima kaplje voda

‘Naš projekt mora biti samoodrživ i mora osigurati da više neće biti potrebna sanacija’, rekao je bivši sanacijski upravitelj SC-a Pejo Pavlović prije manje od godinu dana

Tekst: Zrinka Medak
Foto: Iris Vuksan

Nije prošla ni godina dana od obnove domova, a studenti već moraju paziti da ih u kupaonicama ne ubije struja. Naime, u Studentskom domu Stjepan Radić na stropovima nekih kupaonica skupljaju se vlaga i plijesan, a voda sa stropa preko električnih rasvjetnih tijela kaplje na pod, pa i na studente koji se tu zateknu.

“Primijetila sam to prije nekoliko dana, dok sam tražila tuš u kojem radi svjetlo. Radije bih da dom izgleda kao prije obnove nego da me strah tuširati se”, rekla je stanarka doma Julija Šunjić.

“Ovu razliku od 175 kuna, koliko je dom poskupio, radije bih uplatila za životno osiguranje. Žalosno je da već imamo takve probleme u tek obnovljenom domu”, nadodaje Julija.

U obnovu studentskih domova, koja je završena potkraj prošle godine, uloženo je gotovo 300 milijuna kuna. Studentski centar dobio je iz strukturnih fondova Europske unije 220 milijuna kuna, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao je 52,3 milijuna kuna.

SVE JE POD JAMSTVOM

Na pitanje kako je moguće da je već došlo do ovakvih problema u nekim kupaonicama, nitko od upitanih nije dao konkretan odgovor. Fond za za- štitu okoliša i energetsku učinkovitost, Studentski zbor i Studentski centar odgovaraju da su svi radovi obavljeni tijekom obnove SD Stjepan Radić pod dvogodišnjim jamstvom izvođača. Studentski zbor, kao i upravitelj doma Boženko Ćosić, navode da su u kontaktu sa SC-om, kojem javljaju sve teškoće i kvarove.

Glavni inženjer gradilišta Dubravko Vodanović rekao nam je da još izlaze na teren i sve nedostatke koje vide odstranjuju i pokušavaju “pronaći neka rješenja koja bi bila još bolja nego što su u projektu”.

Vodanović ističe kako je sad na Studentskom centru da više vodi brigu o održavanju jer o tome ovisi održivost i dugotrajnost te dodaje kako je nedavno Europska komisija bila u provjeri i potvrdila da je sve napravljeno sukladno propisima i projektu.

“Problem s kupaonicama je materijal za kade, one su napravljene od plastike, točnije PVC materijala. Taj materijal se lako izobliči, pa voda poč- ne curiti. To je nekvalitetno rješenje projektanta kojeg smo htjeli promijeniti, ali nismo smjeli mimo projekta”, objašnjava Vodanović.

 

PROBLEMI SE MORAJU UKLONITI

Pomoćnik ravnatelja za zajedničke poslove SC-a Velimir Mrkonjić rekao je da je “posao rekonstrukcije studentskih naselja proveden u skladu s projektom, troškovnikom i prema ugovoru. Za sve paviljone ishođene su pravomoćne uporabne dozvole. Za sve radove izvođač radova dao je jamstvo za kvalitetu koje vrijedi do 4. siječnja 2018. godine. Sve kvarove, nedostatke i primjedbe trebaju izvođači ukoniti u navedenom roku ili, ako oni to odbiju, naplatiti se iz jamstva”.

Mrkonjić dodaje da nema opasnosti od eventualnog neotklanjanja problema.

A i bivši je sanacijski upravitelj SCa, Pejo Pavlović, prilikom otvaranja domova rekao da “projekt mora biti samoodrživ i mora osigurati da više neće biti potrebna sanacija”.

Uoči izlaska novog broja Globala, a nakon naših upita, kupaonice u domu zatvorene su radi popravka.