SC Prava radnika i sanacija opet u fokusu javnosti

Štrajk će, prema najavama sindikata, trajati do ispunjenja štrajkaških zahtjeva, tj. do potpisivanja usuglašenog Kolektivnog ugovora

Tekst: Silvija Vuković
Foto: Karlo Tancabelić

Da menze neće raditi jer djelatnici Studentskog centra idu u štrajk, nije obavijest koja je prvi put došla tek ovoga mjeseca. Prije nešto više od godinu dana ista je priča bila pokrenuta iz sličnih razloga. Kolektivni ugovori. To je ono s čime SC-ovci muku muče. Stoga su na međusindikalnom sastanku 9. studenoga predstavnici četiriju sindikata unutar SC-a dogovorili štrajk za 16. studenoga. Studenti ponovno do zadnjeg dana nisu bili sigurni hoće li menze i studentski servis raditi.

NIJE KAO LANI

Situacija ipak nije identična kao prošle godine. Onda su sindikati najavili štrajk za 2. lipnja 2015. godine pa ga na kraju otkazali jer su se s tadašnjom sanacijskom upravom i Ministarstvom uspjeli dogovoriti o početku pregovora, o čemu smo pisali i u Globalu.

Tada je predsjednik Novog sindikata Mario Iveković za Global rekao da je štrajk uvijek moguće sredstvo borbe, a da se “uspjehom u pregovorima smatra potpis kolektivnog ugovora kojim bi bili zadovoljni radnici Studentskog centra.”

Do potpisa nije došlo jer, kako navode sindikati, sanacijska uprava SC-a u Zagrebu odbija potpisati u cijelosti usuglašen tekst Kolektivnog ugovora. No sanacijski upravitelj SC-a Mirko Bošnjak za portal srednja.hr rekao je da su sindikati jednostrano prekinuli proces kolektivnog mirenja.

“Studentski centar ‘postoji’ zbog studenata i obavezni smo studentima pružiti kvalitetnu uslugu. Postoje razni načini boriti se za prava radnika. Eventualno obustavljanje usluge prehrane studentima upitno je i kontraproduktivno”, dodao je.

“Oni smatraju da smo imali prava pregovarati, ali ne i dogovoriti se. S obzirom na to da smo u sanaciji, oni bi pristali na potpisivanje ugovora kada bi se smanjila naša prava, a mi na to ne možemo pristati jer nam je upravo cilj očuvati ih”, objasnila je Biserka Sertić, glavna povjerenica Samostalnog sindikata zaposlenika studentskih centara Hrvatske – podružnice Zagreb. Predstavnici Studentskog zbora Sveu- čilišta u Zagrebu nakon najave štrajka sastali su se s upravom SC-a.

“Glavni zahtjev studentskih predstavnika bio je da se studentima osigura studentska prehrana nastavkom kontinuirana rada svih većih studentskih restorana SC-a i nastavkom rada Studentskog servisa”, stoji u Priopćenju za medije Studentskog zbora.

Neke studentske udruge izrazile su podršku radnicima SC-a još prošle godine, a to se nastavilo i sada kada je ona radnicima ponovno potrebna.

TRANSPARENTI NA SMOTRI

Štrajkaši su svoju poruku prenijeli rektoru Damiru Borasu i okupljenom mnoštvu ispred Francuskog pavljona na otvorenju Smotre Sveučilišta, zviždeći i mašući transparentima s natpisima: “Prestari smo za Njemačku”, “No sikiriki, radim za kikiriki”…

Rektor im se obratio, poručivši da za sve postoji vrijeme i mjesto. Srećom za studente, iako je štrajk ovoga puta na najavljen dan započeo, menze i studentski servis su radili. Štrajk će, prema najavama sindikata, trajati do ispunjenja štrajkaškog zahtjeva, točnije, do potpisivanja usuglašenog teksta Kolektivnog ugovora.