Pročelnik Lovrić: Plan Kampusa Borongaj treba redefinirati

Sveučilište je najveći ‘proizvođač’ znanstvene literature u nas, zato smo i dobili priznanje time što smo uključeni u posebnu grupu istraživačkih sveučilišta u istočnoj i jugoistočnoj Europi, rekao je rektor Boras

Tekst: Karlo Tancabelić, Zrinka Medak

Čak 604 studijska programa predstavila su se na 21. Smotri Sveučilišta u Zagrebu, koja se održala od 17. do 19. studenoga u Studentskom centru u Zagrebu. Prorektorica za studente, studije i upravljanje kvalitetom, prof. dr. sc. Ivana Čuković-Bagić zahvalila je na otvorenju svima koji su se odazvali pozivu te je istaknula kako je uvjerena da će Smotra pridonijeti odlukama budućih i sadašnjih studenata da ostanu u Hrvatskoj.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Damir Boras rekao je da se “kvaliteta Sveučilišta u Zagrebu često u medijima prešućuje i ‘izokreće’”, jer je, prema podacima, zagrebačko sveučili- šte na listama svjetskih sveučilišta na koje se referiraju mediji, ali je i u regiji priznato kao kvalitetno sveučilište.

“Sveučilište je daleko najveći ‘proizvođač’ znanstvene literature u Hrvatskoj, zato smo i dobili priznanje time što smo uključeni u posebnu grupu istraživačkih sveučilišta u istočnoj i jugoistočnoj Europi, zajedno s Karlovim sveučilištem u Pragu, sveučilištima u Budimpešti, Varšavi, Ljubljani, Beogradu te s estonskim sveučilištem, odnosno u grupu razvojnih sveučilišta u tome dijelu Europe”, nadodao je Boras.

Smotra se održala pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, a pročelnik gradskog Ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivica Lovrić istaknuo je kako je grad ponosan na svoje sveučilište koje je najveće i najbolje u Hrvatskoj, ali i u ovome dijelu Europe. Lovrić se osvrnuo i na niz projekata koje grad provodi sa Sveučilištem, kao što je obnova Francuskoga paviljona i nova zgrada Muzičke akademije. Najavio je i da će se nastaviti rje- šavati prostorni uvjeti za zagrebačke fakultete.

Naglasio je i da je potrebno “redefinirati plan Kampusa Borongaj jer onaj model koji je tamo zamišljen sasvim sigurno nije realan i ostvariv, riječ je o velikoj površini, pa je vrijeme da grad ska uprava i Sveučilište vide u kojemu će smjeru dalje ići taj projekt”.

Podsjetio je da je počela gradnja 209 stanova za mlade znanstvenike zagrebačkog Sveučilišta u Podbrežju, s ciljem zadr- žavanja mladih u Hrvatskoj.

Ovogodišnja ceremonija otvaranja najpopularnijeg studentskog događaja nakon brucošijada, sigurno će se pamtiti. Od brojnih uvedenih noviteta, Francuski je paviljon prvi put postao dijelom cjelokupnog izložbenog prostora u kojemu su se različitim performansima, izložbama i koncertima predstavile tri zagrebačke akademije. Tako su studenti Tekstilno-tehnološkog fakulteta “krstili” otvorenje desetominutnom modnom revijom za sve uzvanike, od kojih su neki od prikazanih projekata ostvareni upravo suradnjom sa studentima triju akademija.

Ipak, u izložbenom šatoru su studenti pokazali svu raskoš matičnih fakulteta obiljem interaktivnih prezentacija od kojih je dobar dio štandova ponudio inovativnije prezentacije nego prošlih godina.

 

 

OKVIR

Najbolja predstavljanja i sudionici nagrađeni

Nakon tri uspješna dana, u Kinu SC-a dodijeljena su priznanja najuspješnijim sudionicima. Priznanja su dodijelili rektor Damir Boras i prorektorica Ivana Čuković-Bagić. Tehničko veleučilište u Zagrebu i Visoka škola za komunikacijski menadžment Edward Bernays dobili su priznanje za uspješno predstavljanje. Dodijeljeno je i priznanje za medijsko praćenje Smotre, koje je dobio Fakultet političkih znanosti. Prirodoslovno-matematički fakultet i Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu dobili su priznanje za komunikativnost i susretljivost, a priznanja za najoriginalnije predstavljanje na Smotri osvojili su Tekstilno-tehnološki fakultet i Prehrambeno-biotehnološki fakultet. Najbolje promidžbene materijale imao je Fakultet kemijskoga inženjerstva i tehnologije.

U kinodvorani najbolje su se predstavili Matematički odsjek PMF-a i dr. sc. Matija Babić prezentacijom “Što rade matematičari?”, Ekonomski fakultet i izv. prof. dr. sc. Mislav Ante Omazić prezentacijom “Menadžment promjena – mit ili stvarnost?”, te Fakultet strojarstva i brodogradnje i prof. dr. sc. Bojan Jerbić prezentacijom “S robotima može bolje”.

Učiteljski i Šumarski fakultet dobili su priznanja za najbolje uređeni izložbeni prostor, a za najbolje ukupno predstavljanje u izložbenom prostoru nagrađen je Fakultet organizacije i informatike. Gradskom uredu za zdravstvo grada Zagreba uručeno je priznanje za poseban doprinos u edukaciji i informiranju posjetitelja Smotre, a za izniman doprinos u organizaciji Smotre nagrađeni su Akademija dramske umjetnosti i Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

 

OKVIR

Predavanja: Skoko o osobnom brendiranju, a Kurelić o Trumpu

Novost ovogodišnje Smotre bilo je održavanje niza popularno-znanstvenih i umjetničkih prezentacija u Kinu SC-a, pod nazivom “Najbolje sa Sveučili- šta”- ukupno 50 predavanja u trajanju od 20 minuta, koje su održali najvrsniji i najzanimljiviji sveučilišni nastavnici i znanstvenici. Posljednjeg dana na red je došao i Fakultet političkih znanosti. Profesori Božo Skoko i Zoran Kurelić održali su predavanja kojima su auditorij pokušali animirati da se bolje informiraju o samim studijima. Dok je Skoko predstavio područje interesa u kojemu je najaktivniji – brendiranje i kako u njemu biti uspješan na osobnoj razini, Kurelić se kao politolog usmjerio na političke aktualnosti glede rezultata američkih predsjedničkih izbora i političke nekorektnosti u Trumpovoj kampanji. Razumljiv tijek izlaganja, aktualna i zanimljiva tema te ležeran stil prezentiranja, obojici su bili zajednički nazivnik.

 

OKVIR

Sve veća posjećenost

Na ovogodišnjoj Smotri Sveučilišta predstavljen je 31 fakultet i tri umjetničke akademije te druga visoka učilišta iz Zagreba, ali i sveučilišta u Splitu i Dubrovniku, Hrvatsko katoličko sveučilište te veleučilišta, visoke škole i ostali sudionici iz naše zemlje.

Među mnogim maturantima, na Smotru je došla i Klaudia Curman iz Oroslavja koja kaže da je “došla pogledati što se nudi, a zainteresirana je za likovnu umjetnost i psihologiju”. Nakon obilaska svih fakulteta, zaključila je da joj je drago što je došla, sve je zanimljivo, a ljudi su dragi i pristupačni.

S njom se složio i Franjo, maturant gimnazije Sesvete, koji je istaknuo da je dobio odgovore na sva svoja pitanja. Matea Vučetić s Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije na Smotri je predstavljala svoj fakultet.

“Posjećenost je dobra, čak i viša nego prijašnjih godina, a sve više maturanata je zainteresirano za STEM područje”, rekla je Matea.