STUDENTSKI DOKUMENTI Ilegalna kupoprodaja na društvenim mrežama uzela je maha

Studenti koji ustupe iksicu drugom korisniku ili koriste iksicu drugog korisnika krše članak 15. Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na pokriće troškova prehrane studenata

Tekst: Tamara Horvat
Studentska iskaznica službeni je identifikacijski dokument studenta, a ilegalno se u Zagrebu može nabaviti za otprilike 700 do 1000 kuna. Naime, studenti bezbrižno pišu objave na Facebooku u kojima među ostalim, prodaju i iksice, no tako krše razne pravilnike. Zbog njihove povrede, studente se može sankcionirati na razne načine, a prodajom ili kupnjom iksica riskiraju obustavu potpore na prehranu u roku od tri mjeseca. Ipak, neki od studenata ne mogu podnijeti mjesečne financijske troškove za prehranu ako ne koriste iksice pa riskiraju i nastoje je kupiti po što nižoj cijeni.

NEMA NI POSUDBE, KAMOLI PRODAJE

Studenti koji ustupe iksicu drugom korisniku ili koriste iksicu drugog korisnika krše članak 15. Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na pokriće troškova prehrane studenata. Mnogi nisu toga svjesni, ali zapitajmo se što bi se dogodilo kada bismo koristili nečiju osobnu iskaznicu ili bankovnu karticu? Iksica je studentska iskaznica, nečije vlasništvo i dokument koji se ne bi trebao posuđivati, a njena prodaja trebala bi biti nemoguća.

Nije rijetkost vidjeti da studenti u menzama posuđuju iksice jedan drugome, a davatelji usluge prilikom izdavanja računa ne vode brigu o tome na čije ime je ona naslovljena. Tako se također povređuje pravilnik te smo svjedoci da se svakodnevno u menzama događaju stotine takvih propusta koji nigdje nisu zabilježeni. Iz Ureda studentskog pravobranitelja kažu da se do sada nisu susretali s tužbama za prodaju i kupnju iksica, nego samo s upitima vezanim za prestanak ostvarivanja prava na subvencioniranu prehranu.

Student V.J. odlučio se na prodaju s obzirom na to da je sportaš te se u njegovu prehranu ne uklapa hrana iz menze. Cijena koju traži je 900 do 1000 kuna, a spreman ju je, kaže, i sniziti, ako bude potrebno.

Neki studenti su, kako tvrde, primorani prodati iksicu zbog nedostatka novca. Jedan od njih je prijatelj Mateje T. koji se odlučio za prodaju jer je potrošio novac koji je bio namijenjen plaćanju režija.

NOVAC ZA BIZNIS

Bruno H. prodaje iksicu za 700 kuna. On se bavi novinarstvom i kaže da mu je potreban novac da bi što uspješnije vodio svoj portal. Izvanredni studenti uz plaćanje nemaju studentska prava pa tako niti pravo na korištenje iksice, iako im je ona uručena na početku studiranja. Jedna od njih je Graciela Č. koja kaže da su joj mjesečni troškovi zbog prehrane drastično viši. S obzirom na to da živi s cimericom koja je redovan student, koristi njezinu iksicu.

Studentima koji studiraju izvan mjesta prebivališta troškovi su viši nego onima koji studiraju u svome gradu. Treba promisliti na koji način bi im se mogao olakšati život u drugoj sredini. Ilegalna kupnja iksica sigurno ne bi trebala biti jedan od njih. Zanimljiva je činjenica da niti u Centru za autorizaciju prava u Srcu niti Uredu studentskog pravobranitelja do sada nisu zaprimili nijednu pritužbu na korištenje tuđe iksice.