NAJBOLJE PUTOVANJE Kamo srednjoškolci najradije odlaze i zašto

Trenuci provedeni na maturalnom putovanju nikad se ne zaboravljaju i uvijek su zanimljiva i neiscrpna tema budućih razgovora

Tekst: Božica Kopić

Maturalac je jedno od boljih sjećanja na srednjoškolske dane. Trenuci provedeni na maturalcu nikada se ne zaboravljaju i uvijek su zanimljiva i neiscrpna tema budućih razgovora. Pri odabiru kamo putovati, u ponudi su brojne primamljive opcije izvan granica Hrvatske. Tri najčešća odabira su: Španjolska, Grčka, Češka, dok je nešto rjeđi odlazak u Nizozemsku. Slijedi kratak opis svake opcije te razlozi zašto bi to bilo idealno odredište za provod koji će se pamtiti cijeli život.

OKVIR

ČEŠKA

Prag je idealan izbor za dobar provod koji ne stoji mnogo novca. Poznata češka piva, koje se konzumiraju u umjerenim količinama (šala mala), vrlo su jeftina. Također se može sjesti i u najbliži restoran te fino jesti za pristojnu cijenu. Nakon dobrog okrepljenja, slijedi razgledavanje grada koji se može ponositi svojom prekrasnom starom jezgrom. Iako nema mora, ovaj grad može štošta ponuditi. Od šetnje ulicama koje su bogate poviješću, pogleda s Karlova mosta, uživanja na Starogradskom trgu do posjeta najvećem drevnom dvorcu na svijetu, Praškom dvorcu. Pomaže i što nije predaleko, a na putu se još mogu posjetiti Budimpešta, Beč ili Bratislava.

 

OKVIR

ŠPANJOLSKA

Vjerojatno najpopularniji odabir je Španjolska i odlazak u poznati Lloret de Mar, gradić koji privla- či mnoge mlade željne zabave. Nezaboravni izlasci u najpoznatije klubove, u kojima se često organiziraju zabave isključivo za Hrvate, posjet mnogim atrakcijama Barcelone, poput katedrale Sagrada Familia, magičnih fontana, posjet Dalijevu muzeju, penjanje na brdo Montserrat, vožnja Azurnom obalom, itekako su dovoljni razlozi za odabir ove opcije. Temperamentni duh Španjolske, zvukovi flamenca, ispijanje sangrije te miris slasne paelle zasigurno će osvojiti svakog posjetitelja.

 

OKVIR

GRČKA

Za one malo odvažnije tu je Grčka koja je sve češća opcija za maturalno putovanje. Stara arhitektura, ruševine, arheološka nalazišta i hramovi možda su glavne asocijacije na Grčku. Posjet Ateni, obilazak Akropole, Partenona, muzeja u Delfima, vožnja brodom do Krete, dolazak na stadion Olimpija gdje su se prvi put održale Olimpijske igre – sve su to razlozi zbog kojih se tijekom obilaska isplati dugosatno pržiti na suncu. Ono što Grčka tako- đer može ponuditi zapanjujuće su pješčane plaže i bistro more. Stoga, nema brige zbog zavidne boje.

 

OKVIR

NIZOZEMSKA

Amsterdam je grad koji sigurno može ponuditi mnogo toga za idealno maturalno putovanje. Od odličnih noćnih provoda, poznatog Amstel piva, točionice Heineken, opuštenih ljudi na ulicama, do posjeta mnogim zanimljivim muzejima. Neki od njih su Rijks muzej, kao najveći nacionalni muzej, gdje se nalazi najveća i najbolja kolekcija nizozemske umjetnosti, zatim Van Goghov muzej, muzej voštanih figura i mnogi drugi. Zanimljiv je i posjet brusionici dijamanata, kući Anne Frank, izlet u Den Haag. Odličan je izbor i vožnja brodom te krstarenje po kanalima prekrasnog Amsterdama. Kao specifičnost ove zemlje tu su brojna ribarska naselja uređena kao muzejski prostori sa starim zanatima. Kao šećer za kraj putovanja tu je i odlazak u Disneyland.