DUHANSKI PROIZVODI Neizravno reklamiranje cigareta može se vidjeti gotovo na svakom koraku

‘Zabranila bih to, ako na bilo koji, izravan ili neizravan način može privući nekoga da počne pušiti’, kaže studentica Gabrijela Ana

Tekst: Ivor Kruljac

Zabranjena je izravna i neizravna promidžba duhanskih proizvoda – stoji u drugoj stavci članka 9, u izmjenama i dopunama Zakona o ograničavanju duhanskih proizvoda koji je posljednji put ažuriran 2013. Neizravna promidžba uključuje sve što asocira na određenu marku cigareta. Pa ipak, prošećete li se Zagrebom ili drugim hrvatskim gradovima vjerojatno ćete primijetiti (ne)dvosmislene plakate na privatnim tobacco-prodavaonicama.

Plakati najčešće prikazuju palme i piramide na žutoj podlozi i s velikim plavim tekstom “The original moment” ili “Inspired by freedom” na plavoj podlozi s rebrastim uzorkom. Studentice prava Gabrijela Ana, Lucija i Anamarija, korisnice duhanskih proizvoda već nekoliko godina, odmah su prepoznale da je na tim plakatima riječ o cigaretama.

Smatraju da je tu riječ o neizravnom oglašavanju cigareta, ali podijeljena su mišljenja o njegovu utjecaju.

“Zabranila bih to, ako, izravno ili neizravno, može privući nekoga da poč- ne pušiti”, kaže Gabrijela Ana. Ipak, njezina kolegica Lucija smatra da te reklame nemaju velik utjecaj na potrošače, te da nju ne bi potaknule niti spriječile da puši.

Igor Vujović, predsjednik Društva za zaštitu potrošača Hrvatske, upozorava na probleme optužbi za neizravno reklamiranje.

“Uvijek se može reći da to ne podsjeća na cigarete nego na nešto drugo”, tvrdi Vujović.

Sonja Zubić, studentica i nepušačica, potvrđuje ovu tezu i ne prepoznaje ni cigarete niti o kojim bi se markama cigareta trebalo raditi, “The original moment” ju je podsjetio na izlet, a “Inspired by freedom” na prosvjed.

Iz mjerodavnog Ministarstvo zdravstva objašnjavaju da im je cilj smanjiti izloženost javnosti porukama koje potiču na pušenje. Upozoravaju da je izložiti cijenu duhanskih proizvoda bez prikaza samog proizvoda dopu- šteno, ali na terenu smo naišli na neke plakate koji zorno prikazuju dizajn marki. Unatoč svemu, ove godine pokrenut je samo jedan postupak za sankcioniranje, kazali su u Ministarstvu. Je li je neizravna reklama za cigarete pronašla odgovarajuću “rupu u zakonu” procijenit će inspektori na terenu, a biranje marki na kraju dana ipak je izbor potrošača. Prema mišljenju stručnjaka za odnose s javnošću Kre- šimira Macana potrošači ionako nisu u središtu pozornosti duhanskih kompanija i njihovih reklama, pa makar te kompanije imale cijele odjele posvećene traženju rupa u zakonima.

“Reklame nisu presudne za pušenje općenito nego je ovo borba za prestiž pojedinih marki”, zaključuje Macan.