KARLOVAC Održana 21. filmska revija mladeži i 9. Four River Film Festival

Filmska revija mladeži središnje je mjesto hrvatskoga srednjoškolskog filmskog stvaralaštva

Tekst: Barbara Ravbar

barbara.ravbar17@gmail.com

 

Početkom rujna grad na obali četiri rijeke bio je zahvaćen “žutom groznicom” – otvorena je 21. filmska revija mladeži i 9. Four River Film Festival.

Festival se u Karlovcu održava već deset godina, a kao i do sada organizatori su Kinoklub Karlovac i Hrvatski filmski savez. “Riječ je o srednjoškolskim filmovima autora od 14 do 20 godina, a njihovi se filmovi ove godine natječu u čak sedam natjecateljskih kategorija”, objasnila je Ksenija Sanković iz Kinokluba Karlovac i dodala kako je svečano otvaranje ove godine prvi put održano na vodenom zidu.

U sklopu Revije i Festivala dodjeljivale su se nagrade za najbolji animirani, igrani, dokumentarni i film slobodnog stila. Žiri mladih dodijelio je nagrade za najboljeg glumca i glumicu, redatelja, scenarista, snimatelja i montažera, a dodjeljivale su se i četiri posebne nagrade: Grand Prix, Nagrada publike, Žuta zastava (nagrada za promicanje nenasilja na filmu) i Nagrada za najbolji antikorupcijski film.

Stručni ocjenjivački sud činili su Anna Eriksson, Marc Price i Joe Stephenson, te 19 članova Malog žirija iz Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Velike Britanije, Srbije i Sjedinjenih Država. ”Jedna od najtežih stvari u filmu je nasmijati ljude. Nasmijati ih i to tako da ne izgubiš smisao svega drugog važ- nog za film je nevjerojatno rijetka vještina. Pobjednički film ima savršeno tempirane šale, odličnu kemiju među glumcima, likove koji se ponašaju prirodno i uvjerljivo bez obzira na to kako se vrckavo ponašaju te profesionalnu razinu produkcije”, istaknuo je Joe Stephenson, član stručnog žirija. Osim nagrada u sklopu Revije i Festivala, mladi sudionici dobili su priliku usavršiti svoje filmske vještine izvan granica Hrvatske.

Matija Benić, pobjednik u kategoriji najboljeg antikorupcijskog filma dobio je prigodu sudjelovati na Plural+ Film Festivalu u New Yorku, a osim Matije, priliku za putovanje u SAD dobili su i Luka Pisačić te Rudolf Ravbar. Luka odlazi na tjedan dana u Prodigy camp u Seattle, gdje će s drugih 20 najboljih mladih filmaša snimiti vlastiti film, dok je Rudolf napisao najbolji scenarij i osvojio trotjedni boravak u Los Angelesu gdje će sa studentima škole filma Relativity school razraditi i snimiti vlastiti film