Dino Dvornik

(20.8.1964. – 7.9.2008.)

Tekst: Matina Tenžera

Dino Dvornik, drugo dijete glumca Borisa Dvornika, Europu je puna dva desetljeća hipnotizirao svojim energičnim pjesmama. S obzirom na promociju funka, već za života zasluženo je ponio titulu kralja funka, a njegove pjesme i danas su sastavni dio repertoara DJ-eva diljem zemlje. Potkraj 20. stoljeća uz početne teškoće kod svojevrsnog uvjeravanja producenata da je upravo njegova glazba ono što nedostaje hrvatskoj sceni, aktivno je zaplivao glazbenim vodama, a već početkom devedesetih postao jedan od najtra- ženijih izvođača u Europi.

Osim toga je doživio i privatni procvat uz rođenje jedinice Elle u braku s Danijelom Kuljiš. Ipak, karijera u usponu sa sobom je, u mješavini s ratnim stanjem u Hrvatskoj, Dina povukla u svijet droge koji ga je naposljetku nenadano utišao 2008. netom prije izdavanja albuma Pandorina kutija. Bez obzira na fizički odlazak, Dvornik je u 44 godine svojeg života uspješno ostao zauvijek utkan u hrvatsko društvo kroz mnogobrojne aktivnosti osim glazbe. Okušao se u glumi, spisateljstvu, produkciji, kao DJ…. i u svemu bio jednako uspješan! Glazba je unatoč svemu ostala njegova prva i posljednja ljubav što je okrunio osvojivši deset Porina.

U velikom razgovoru za Polet 1989. opisao se kao “simpatič- no razmažen čovjek kojemu je mater oblačila čarape do sedmog razreda osnovne škole”. Rođeni zabavljač, nevjerojatno talentiran, pomalo infantilan, ali u svemu vrlo iskren i predan. I upravo smo ga zbog toga voljeli. “Manijak, manijak, to ne može biti svak, kad ga vidim moje srce kuca tika-taka”, pjeva Dino. I u pravu je. Jer upravo takav briljantan manijak ne može biti svak.