POLITIČKA SCENA Javnost podijeljena zbog novog fenomena suvremene politike

‘Sada kada je zastupnik u Saboru i očekivano je da će neprestano unositi ‘živost’ svojim manje ili više efektnim istupima, s više ili manje znanja’, tvrdi Gordana Vilović, profesorica na FPZG

Tekst: Stjepan Pavić

Ivan Pernar, saborski zastupnik Živog zida, u posljednje vrijeme puni prostor većine medija u Hrvatskoj. Za one koji su se tek priključili Pernarovu “valu promjene” važno je napomenuti da je s oštrom i osebujnom kritikom aktualne politike počeo još 2011. godine. Naime, riječ je o prosvjedima koje je putem Facebooka organizirao protiv vlade tadaš- nje ministrice Jadranke Kosor. Tada 26-godišnji Ivan Pernar uspio je pokrenuti indiferentnu javnost, većinom mlade, da daju svoj glas o dubini ekonomske krize koja je potresala Hrvatsku.

 

 

MLADIMA ZANIMLJIV

Danas su o njemu podijeljena mišljenja javnosti i struke, ali je činjenica da mu popularnost raste – mnogi će reći da mu to polazi za rukom apsurdnim govorima, teorijama zavjera, antiameričkom politikom i kritikom tradicionalne politike. Jasno je da mu, za razliku od saborskih kolega, nedostaje vještina diplomacije i suzdržanosti, ali neki mladi to ne doživljavaju kao manu.

Zagrebački student ekonomije Dario slaže se s njegovim navodima o zatupljivanju hrvatskog naroda kako bi se lakše vladalo i smatra da je “Pernar osvježenje političke scene, koji se ne boji ući u raspravu.” Studentica Prometnog fakulteta Dora smatra pak kako je dobro da se netko napokon zauzima za dobrobit naroda, ali da je Pernarov javni nastup pogrešan.

Kako se nakon nedavnog iznenadnog napuštanja studija HRT-a i Z1 televizije njegova popularnost na društvenim mrežama doista povećala, sumnja kako Pernar sve to čini radi pozornosti opravdana je. Kritike njegovih javnih nastupa uključuju iznimnu neprofesionalnost i neargumentirane rasprave.

Politička novinarka Jutarnjeg lista Ivana Toma slaže se kako ta pojava nije ni-šta novo i da je “u hrvatskom Saboru i prije njega bilo demokratski izabranih zastupnika koji su svojim nastupima pokazivali nepoznavanje i nepo-štivanje sustava koji predstavljaju, a razlika između njih i Pernara je to što je mlađim generacijama birača on zanimljiv.”

Profesorica na Fakultetu političkih znanosti Gordana Vilović istaknula je da je Pernar takav od samog pojavljivanja na politič- koj sceni.

“Sada kad je zastupnik u Saboru očekivano je da će neprestano unositi ‘živost’ svojim manje ili više efektnim istupima, s više ili manje znanja”, tvrdi Vilović.

Unatoč kritikama, oni koji ga podupiru jasni su u svojim razlozima – dosta im je, kako nerijetko tvrde, laži koje im serviraju drugi političari.

Vilović ističe da je istina važan faktor i nadodaje da je “Pernar jedini u Saboru rekao neke istine vrlo jasno, a u Saboru se mora raspravljati.”

U saborskim klupama na njegove neargumentirane izjave često nema argumentiranih replika. Kako kaže sam Pernar: “Da se pojedince u Saboru zamijeni lutkama, nitko ne bi ni primijetio da nisu prisutni.”

TRUMPOVA RETORIKA?

Gledajući Pernarovu populističku politiku, nije osamljen. Europu sve više hvata sumnja u EU, što dokazuje i nedavno istupanje Velike Britanije. SAD je pobjedom Donalda Trumpa također dokazao da je borba protiv “establišmenta” i korupcije popularna mantra. I dok svijet očekuje koliko istine ima u riječima budućeg američkog predsjednika, Hrvatska mnogo manje očekuje promjene koje potiče Ivan Pernar. Mnogi već sada uspoređuju njegove ispade na društvenim mrežama s onima Donalda Trumpa.

Gordana Vilović navodi kako su ti istupi “tu da plijene pozornost, bez pravog sadržaja, te služe za zabavu na kratke staze”.

Politička novinarka Ivana Toma ističe kako su upravo društvene mreže razlog zašto se Pernarove poruke primaju bez ikakvog kritičkog odmaka. Iako je takvo samoreklamiranje moglo biti razlog za pobjedu na američkim predsjedničkim izborima, u Hrvatskoj pak Pernaru može oduzeti vjerodostojnost.

U konačnici, Vilović zaključuje kako bi svi bi saborski zastupnici trebali biti glas naroda, te da je to i razlog zašto su došli na ta mjesta. Zato će tek konkretna djela pokazati hoće li se Ivan Pernar pokazati kao istinski revolucionar na našoj političkoj sceni ili će se pretvoriti u redikula.

LID

U saborskim klupama na njegove neargumentirane izjave često nema argumentiranih replika. Kako kaže sam Pernar: ‘Da se pojedince u Saboru zamijeni lutkama, nitko ne bi ni primijetio da nisu prisutni’