STARTUP Šest studenata odlučilo pomoći

Riječ je o plišanoj igrački načinjenoj od skupa pametnih senzora koji se aktiviraju ako se dijete nađe u opasnosti

Tekst: Mateo Henec

Perspektivna šesteročlana ekipa studenata s FER-a, Strojarstva i Ekonomije okupila se s plemenitim ciljem – da stvore plišanu igračku za djecu pod nazivom Juvo startup koja bi mogla spasiti život tisu- ćama djece. Riječ je o plišancu načinjenom od skupa pametnih senzora koji se aktiviraju ako se dijete nađe u opasnosti. Voditelj projekta, Matija Srbić, na ideju za Juvu došao je gledajući reklamu za Superbowl u kojoj je bila riječ o velikom broju nesreća koje se dogode djeci u kućanstvima diljem SAD-a.

“Ispostavilo se da su svake godine milijuni djece ozlijeđeni samo u SAD-u, a tisuće poginu u nekoj takvoj slučajnoj nesreći”, kazao je Matija Srbić, voditelj projekta i bivši student FER-a.

Senzori su postavljeni ne samo u igrački nego i na stropovima manje sigurnih područja u kućanstvu, i tako registriraju kretnju te prepoznaju visinu djeteta. Nakon što dijete kroči u “opasnu” sobu, roditelji dobivaju obavijest preko mobilne aplikacije.

U isto vrijemeigračka reproducira glas roditelja koji zaokuplja djetetovu pozornost.

Dosad se mladi zagrebački inovatori mogu pohvaliti velikim uspjesima u Hrvatskoj i SAD-u. Na Software StartUp Academyju pod organizacijom Microsofta Hrvatska ušli su u sedam timova koji su naknadno sudjelovali ma WinDaysu u Poreču, a tamo su prikupili mnoge dobre povratne informacije i savjete. Također, Imagine Cup u Seattleu jedno je od najvećih svjetskih studentskih natjecanja, a Juvo je ušao u polufinale s 13 ostalih timova. Bili su u kategoriji “world citizenship” čije su odlike pomaganje društvu i olakšavanje svakodnevice.

“Bilo je to predivno iskustvo, vidjeli smo samo središte Microsofta, vidjeli smo i Seattle, University of Washington i kako zapravo stvari funkcioniraju u SAD-u”, dodao je Matija.

Valja spomenuti i riječki Startup kamp u organizaciji ambasade SAD-a gdje su osvojili prvo mjesto. Zasad je Juvo samo prototip, a početkom sljedeće godine slijedi završno testiranje u zagrebačkom inovacijskom centru HUB 385 i crowdfunding kampanja. “Tim Juvo” dokaz je kako se bez mnogo odricanja i čiste vizije ciljevi neće sami od sebe ostvariti.