PROFESIONALCI I STUDENTI Novinarka Miholjek i studentica Cvek

O novinarstvu i voditeljstvu te studiranju na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu govore novinarka i voditeljica Nove TV Marija Miholjek i studentica novinarstva Dina Cvek

 

Tekst: Marija Gaura

 

Dina Cvek je studentica novinarstva i upravo završava petu godinu. Zanimaju je odnosi s javnošću, ali iza sebe ima i mnogo novinarskih radova. Aktivna je voditeljica na Televiziji Student i glumi u vlastitim amaterskim filmovima.

Marija Miholjek dio je ekipe vode- ćeg informativnog programa u zemlji – novinarka i voditeljica Dnevnika Nove TV i urednica Večernjih vijesti. Diplomirala je politologiju, a radila je na đakovačkoj radiopostaji. Godine 2003. počela je raditi priloge za Informativni program Nove TV kao dopisnica iz Osijeka, a 2005. pridru- žila se voditeljskoj postavi Dnevnika. Od 2007. do 2009. bila je voditeljica i urednica magazina “Provjereno”.

 

 —Kada je i kako započeo vaš studij na FPZG-u?

Marija: Nakon završetka opće gimnazije u mom rodnom Đakovu, upisala sam politologiju. Bilo je to 1995. godine. Teško mi je povjerovati, ali na jesen će biti točno 20 godina od početka studija. Leti vrijeme!

Dina: Fakultet političkih znanosti upisala sam 2010. Kao i svakom brucošu, bilo je uzbudljivo, s puno pitanja i malo odgovora, ali sve je to sa sobom nosilo dozu pozitive. Išla sam u nešto novo, bila sam svjesna toga i nadala sam se da će mi ono što sam upisala pomoći ostvariti vlastite ambicije i zamisli.

 

—Kako su izgledale godine studiranja?

Marija: Predivno razdoblje, koje je najljepšim slovima upisano u moje sjećanje. Bila sam marljiva studentica, nastojala sam rješavati sve u roku što mi je i zbog mjesta u domu bilo važno. Htjela sam mami, koja je samohrani roditelj, olakšati koliko god mogu taj financijski dio. Neke crtice iz tih studentskih dana na faksu nikada neću zaboraviti. I moram vam priznati, kad sam nedavno vidjela fotografije i video posljednjeg radnog dana tete Katice, jednostavno su me preplavila sjećanja. Kao da je sve bilo jučer.

 

—Kako je studirati novinarstvo? Postoji li strah od nepoznatog?

Dina: Pa iskreno, uvijek postoji strah, pogotovo u današnje vrijeme kada znaš da je teško doći do posla i da je sveukupno stanje u državi iznimno loše. Ipak, ja uvijek polazim od sebe i smatram da je važno koliko ti nešto želiš i voliš. Ako si u startu postaviš određene prioritete i znaš kojim smjerom želiš ići, strah je minimalan.

 

—Što ste sa studija prenijeli u svoj posao?

Marija: Drago mi je što su gosti Dnevnika Nove TV često upravo naši profesori s FPZG-a. Uvijek mi ih je drago vidjeti i razgovarati s njima. A ja se prije početka Dnevnika znam našaliti kako sad, eto, mogu i ja njih ispitivati!

Dina: Naučila sam mnogo, krenuvši od temeljnih postavki novinarstva i novinarske etike pa do rada u televizijskoj redakciji, ponašanja pred kamerom, community managementa i osnova odnosa s javnošću. Sve što sam navela sigurno će mi pomoći i već sam bila u situacijama kad su mi mnoge naučene stvari mnogo značile.

—Pamtite li neku anegdotu?

Marija: Nedavno smo za vrijeme Dnevnika reagirali jer smo čuli da netko priča iza videozida, nismo vidjeli tko, ali nas je to ometalo i stišavali smo ih – ‘Pa dobro može li to tiše?!’ Kad nam je nakon nekoliko minuta u studio kao gost Željka Vele ušetao Mirko Filipović, taman najspremniji uoči posljednje borbe, samo smo se pokajnički nasmijali: ‘Nismo mi to baš tako mislili’.

 

 —Educirate li se i dalje u svom području? Postoje li kakve pripreme prije svake emisije?

Marija: Pripreme su osnova! Čim dođem na posao, krenem pregledavati sve što se događa kod nas i u svijetu, sudjelujem na kolegijima, razgovaram s urednicima i reporterima na terenu. Posebne emisije, poput recimo izricanja presude za genocid, zahtijevaju dodatnu pripremu i upoznavanje s materijom. No svaki dan provedem dio vremena vježbajući s našom fonetičarkom, dr. sc. Gabrijelom Kišiček. Pije samog početka Dnevnika još jednom se čujem s reporterima koji se javljaju uživo, izmjenjujemo najnovije informacije.

 

 —Je li fakultet dobra priprema za buduće zanimanje novinara?

Dina: Fakultet je taj koji ti pruža svojevrsni okvir, osnove teorije i prakse, ali ti sam trebaš napraviti korak dalje. Realno, tek kad kreneš raditi, shvatiš koliko još toga moraš naučiti. Nitko ne dođe na posao znajući sve. To je sasvim normalna stvar. Na novinarstvu sam mnogo naučila o televiziji, jer imamo privilegij i mogućnost za vrijeme studiranja raditi u redakciji TVS-a.

 

—Može li novinarski i voditeljski posao raditi svatko?

Marija: Ne bih generalizirala. Povjerenje gledatelja je ono s čim se ništa ne može mjeriti i ono je ključno. Na putu do njega mi smo se vodili vjerodostojnošću, istinom, objektivnošću, znanjem i rekla bih dobrim spojem iskustva naših najvrsnijih reportera i urednika s energijom i poletom mladosti koja, među ostalim, može biti i ‘nasljedstvo’ fakulteta. Ako se i rodiš s talentom, s iskustvom se nitko ne rađa. Za to treba vremena, mnogo rada, truda.

 

—Što bi trebalo promijeniti na fakultetu?

Dina: Prije svega, uvela bih više prakse. Smatram da toga nikad nema previše, a novinarski posao ipak uvelike ovisi upravo o tome. Osim toga, smatram da u programu nastave fali učenja stranog jezika. Poznavanje stranih jezika danas je sve potrebnije, a mi strani jezik učimo samo prve dvije godine.

 

—Koliko osebujan stil može pomoći, a koliko odmoći u radu?

Marija: Biti svoj, ali ne i svojeglav. Nismo svi isti i ne trebamo biti. Važ- no je da se osjećaš dobro u svojoj koži, u ulozi koja ti je dana jer sve drugo rađa nesigurnost. A osebujan stil je definitivno uvijek taj koji prvi izaziva reakcije, plijeni pozornost, ali i najviše dijeli mišljenja. U svakom slučaju, osebujnost unosi živost!

Dina: Biti svoj znači biti slobodan, a ako ne postoji određena doza slobode, osoba teško da može biti svoja. Zato mnogi pribjegavaju drugim, alternativnim načinima izražavanja, jer tamo često mogu biti više svoji i pokazati znanje i vještine koje posjeduju.

 

 

—Možete li dati savjet studentima vezan za studij i za posao kojim će se u budućnosti baviti?

Marija: Sad ću zvučati kao mama, ali učite jer znanje vam nikada nitko ne može uzeti! Vjerujte u sebe i ne dajte da vas ni sada ni kasnije na poslu prepreke poljuljaju i obeshrabre. Nemojte klonuti duhom kad bude teš- kih dana i situacija, a itekako ih ima! Sretno svima!

 ‘Drago mi je što su gosti Dnevnika Nove TV često upravo naši profesori s FPZG-a. Uvijek mi ih je drago vidjeti i razgovarati s njima. A ja se prije početka Dnevnika znam našaliti kako sad, eto, mogu i ja njih ispitivati!’, kaže Miholjek

 ‘Ako si u startu postaviš određene prioritete i znaš kojim smjerom želiš ići, strah je minimalan’, ističe Cvek