MINISTARSTVO MAGIJE Da, i to postoji usred Zagreba!

 

Rijetko će se naći osoba koja ne zna za Harryja Pottera. Ovaj popularni dječak sa svojim je prijateljima zadobio srca mladih diljem svijeta, a u Hrvatskoj je potaknuo pokretanje Ministarstva magije

Tekst: Marija Edita Feldi

 

Udruga ljubitelja Harryja Pottera Ministarstvo magije Hrvatska njihov je službeni naziv, a okupili su nešto više od 150 članova u samo tri mjeseca postojanja! Prvo događanje kojim su se predstavili probranoj publici bio je tajni sastanak (čije su pozivnice dijelile sove, pa ako netko nije dobio svoju, krivite njih) čija je lokacija bila javljena na dan susreta. Ovu čarobnu večer omogućio je Studio smijeha svojim novim prostorom, a atmosfera je bila kao u Velikoj dvorani Hogwartsa.

PRVO OKUPLJANJE POTEROLJUBACA

Leteće svijeće, magične slastice i štandovi na kojima su se prodavali, među ostalim, štapići, čarobni napici i sastojci za njihovo mućkanje, poznata zlatna zvrčka i tajanstveni kamen mudraca, utjelovili su duh magičnog svijeta. Uz nekoliko rundi kvizova (gdje se vidjelo tko su pravi fanovi!), kratke prezentacije budućih planova udruge i projekcije fotografija iz Warner Brosova studija, dijelile su se nagrade za najbolju masku. Među kreativnijim su bile Dora i Barbara, poznatije kao Lumos& Nox, koje su oduševile članove ministarstva svojim originalnim likovima. Same su priznale da su se nadale da će pobijediti.

“Bilo je mnogo super kostima, ali mislim da nam je mala Tonks bila među dražima”, objasnile se djevojke, koje su nakon prvog sastanka ostale pune dojmova.

“Sve u svemu, jako smo uživale i drago nam je što smo članice!”, uzbuđeno su dodale.

A kako bezjački sugrađani ne bi ostali zbunjeni, ministar je osobno napisao pismu premijeru Republike Hrvatske.

“Dana 28. kolovoza 2016. na području grada Zagreba, u samom centru, od 20 do 22 sata mogle su se uočiti neke anomalije. Iako se Vama i ostalim sugrađanima činilo da je riječ o vremenskim neprilikama ili prirodnim fenomenima, moramo Vas obavijestiti da se zapravo radi o nuspojavama koje se pojavljuju uslijed aparacije, pojedinih čarolija, ponekog fantastičnog stvorenja i sličnih pojava”, sažet je bio ministar magije u svojem priopćenju.

NOĆ VJEŠTICA – ALI NE BILO KAKVIH

Među događanjima uslijedio je dugo očekivani Halloween party, na kojem su čarobnjaci i bezjaci mogli uživati u prostorima zagrebačkog kluba Broom. Začarani strop i tjeralice za Sirius Blackom bili su samo dodatni za- čin (poput cimeta u pivoslascu) kako bi plesači ostali zagrijani do dugo u noć. Iako se zbog mnogo bezjaka puštala ve- ćinom bezjačka glazba, to nije utjecalo na raspoloženje, pa je čak i profesor Quirrell zaplesao.

Party su posjetili i Luna Lovegood, Hermiona Granger, Dobby, Neville Longbottom, Skoro Bezglavi Nick, Belatrix Lestrange, pa i sam Sirius, bez obzira na to što su i smrtonoše i dementori vrebali iza svakog ugla! U svakom slučaju, zabava nije završila kad su se vrata zatvorila i zadnja metla poletjela prema kući. Ministarstvo je ponovno probralo najautentičnije maske. Kako i sami tvrde, posao nije bio lagan.

“Svi koji ste došli maskirani bili ste odlični, ali ipak su neki bili malo ‘odličniji’ od ostalih”, objasnio je ministarski žiri.

Tako su pobjedu odnijeli Belatrix, Neville i jedna milosrdna dementorica (koja cijelu večer nije uzela ni jednu dušu!) te osvojili ulaznice za Muzej iluzija, Muzej torture i za turu pa gradu koju vode Gornjogradske coprnice.

PRIMAJU SE ČLANOVI

Ministar magije Martin Gašparić otkrio je i planove za budućnost Ministarstva. Osim što planiraju osnovati metlobojsku momčad (čije će prijave početi na proljeće 2017.), postoje ideje o brojnim radionicama na kojima bi se spojila čarolija stvaranja napitaka i bezjačka kemija. Na te edukacije su dobrodoš- li i mladi i stari, bili oni čarobnjaci ili bezjaci. Sudjelovali su i na konvenciji Rikon u Rijeci, a planiraju posjetiti i druge konvencije fantasy tematike. Nastavljaju i s promocijom filma “Čudesne zvjeri i gdje ih naći” kroz razne kvizove, nagradne igre i ostala događanja.

Dora i Barbara, poznatije kao Lumos&Nox, uz ministra su pune ideja za naredna događanja udruge, a posebna im je želja realizacija radionice izrade raznih čarobnih rekvizita. Ako se sami želite učlaniti u hrvatsko Ministarstvo magije, potrebno je samo ispuniti obrazac kojim ćete se svrstati u neki od domova te uplatiti godišnju članarinu od 100 kuna.

“Člansku iskaznicu ćeš dobiti na nekom od sljedećih okupljanja članova! Ako živiš izvan Zagreba te nisi u mogućnosti doći osobno, šaljemo ti je poštom. Da sve bude službeno, stići će ti pismo iz Hogwartsa, karta za Hogwarts express te privjesak za ključeve u obliku Darova smrti ili čarobnog štapića”, poručili su iz Ministarstva i tako pozvali sve ljubitelje Harry Pottera i spisateljice J. K. Rowling da sudjeluju u ovom magičnom iskustvu koje će u nadolazećoj godini biti – zaista neprocjenjivo.