ROOMESCAPE Videoigrica pretočena u stvaran svijet kao poduzetnička ideja

Interaktivna zabava temelji se na pretraživanju soba i rješavanju zadataka u vremenski ograničenom roku, a franšizu je u središte Zagreba donio ambiciozan bračni par Matošina

Tekst: Petra Jakovina

Potkraj rujna 2014. u središtu Zagreba otvorena je prva hrvatska igra real-life room escape. Ova je igra hit u svijetu, a temelji se na konceptu prenesenom iz videoigara u stvarnost. Cilj je timskim radom pretražiti sobu i naći tragove koji su potrebni za rješavanje zadatka, a stvarni svijet uz te elemente nudi uzbuđenje i interaktivnost.

 

VIŠE DOMAĆIH, NEGO GOSTIJU

Dio franšize Roomescape, otkupio je i realizirao bračni par Matošina. Renatu Matošinu igra je snažno privukla nakon prvog uspješno završenog zadatka u Srbiji, te se odlučila posvetiti stvaranju hrvatske varijante.

„Zaljubila sam se, samo sam o tome govorila i razmišljala te smo nakon nekoliko tjedana suprug i ja odlučili pokrenuti Roomescape. Lokaciju je bilo teško pronaći jer je potreban velik prostor s dobrim rasporedom prostorija, no uspjeli smo”, kaže Matošina.

Postoje dvije sobe, banka, u kojoj ste u ulozi lopova, i bunker, u kojem spa- šavate svijet od nuklearne katastrofe. Igrati mogu svi u timovima od dvije do pet osoba. Igrači imaju 60 minuta za ispunjavanje zadatka. U sobi su postavljene kamere koje omogućavaju praćenje napretka igrača, a moguće je i tražiti mali savjet koji će biti dostavljen u obliku fotografije koja upućuje na sljedeći potez. Više je domaćih nego stranih posjetitelja, a turiste pokušavaju privući putem specijaliziranih internetskih stranica. Najveća posjećenost je petkom i subotom.

 

PROBLEM OGLAŠAVANJA

Za ovaj, zasad nepoznat koncept teško je naći dobar način oglašavanja, jer se ne može sažeti bit ove igre, pa se Matošina oslanja na usmenu preporuku. Dosadašnjih 1500 do 2000 posjetitelja, prema riječima sugovornice, izlazilo je oduševljeno.

„S obzirom na fiksne troškove projekta, cijena od 350 kuna je minimalna. Studentske popuste nemamo. Ljudi često zovu i pitaju postoji li popust, ali nakon što vide računicu, shvate da ipak nije strašno”, govori Matošina i dodaje kako misli da za to iskustvo nije mnogo dati 70 kuna, kolika je cijena podijeljena između pet igrača. Ovaj poduzetnički par ušao je u rizi- čan posao i uložio dosta novca, čak su podigli i kredit. Ali ne posustaju i planiraju proširiti ovu atrakciju još jednom tematskom sobom, vjerojatno Bijegom iz zatvora ili Zombielabom.

Svjetski trend

 Prvi real-life room escape 2006. godine kreirala je skupina programera u Silicijskoj dolini. Pravi hit zatim postaju u Japanu 2008. godine gdje ih je razvio Takao Kato, unutar SCRAP korporacije. No prve stalne sobe otvaraju se na Starom kontinentu, preciznije u Švicarskoj i Mađarskoj. Mađari su zaluđeni ovom igrom i samo u Budimpešti se može naći više od 100 soba razne tematike. Velik broj soba postoji u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje ih je pokrenula spomenuta SCRAP korporacija, najprije u San Franciscu, no trend se brzo raširio od zapadne do istočne obale.