Tekst: Mislav Lugonjić

  1. UMRO NAJVEĆI KARIZMATIK SVJETSKOG NOGOMETA

Jedan od najvećih nogometaša svih vremena, George Best, umro je 25. studenoga 2005. godine u 59. godini života. Best, kojeg je zbog ekstravagantnog načina života krasio nadimak El Beatle, ikona je Manchester Uniteda i Sjeverne Irske. S Crvenim vragovima 1968. godine osvojio je Ligu prvaka, a iste je godine dobio i Zlatnu loptu za najboljeg nogometaša svijeta. Ipak, Best je među fanovima diljem svijeta ostao legenda i zbog boemskog načina života, koji je uključivao veliku ljubav prema alkoholu i ženama.

Zbog problema s alkoholom, Best je napustio Manchester sa samo 27 godina, ali i relativno kratka karijera na najvišoj razini bila je dovoljna da ga Pele prozove “najboljim nogometašem na svijetu”. A na kraju će ipak Best najbolje opisati samog sebe.

“Da me pitate bih li radije prešao četvoricu Liverpoolovih igrača i zabio gol s 30 metara ili spavao s miss svijeta, teško bih odlučio. Srećom, imao sam oboje.”

  1. NEVJEROJATNA ZAVRŠNICA SEZONE FORMULE 1

Staza Autódromo José Carlos Pace u São Paulu poznata je po nepredvidljivim utrkama i ludim raspletima prvenstva Formule 1. Jedan kojeg se Brazilci s tugom prisjećaju dogodio se 2. studenoga 2008. godine. Britanac Lewis Hamilton vodio je u ukupnom poretku s 84 boda, a domaća uzdanica Felipe Massa bio je drugi sa sedam bodova zaostatka. Kišna utrka ponudila je dramu i o naslovu prvaka odlučio je zadnji krug. Massa je vodio i u trenutku prolaska ciljne ravnine bio je svjetski prvak jer je Hamilton bio na šestoj poziciji. Ipak, Britanac je u zadnjem zavoju utrke prestigao Nijemca Timu Glocka i osvojio naslov svjetskog prvaka sa samo jednim bodom prednosti ispred Masse. Nevjerojatna završnica i najprije slavlje Massine obitelji, a onda očaj u razmaku od nekoliko sekundi ostali su jedna od najdojmljivijih scena novije povijesti oktanskog cirkusa.