PATENTI Od ideje do uspjeha skup je i dugotrajan proces, a proizvodnja je često neisplativa

Patent vrijedi 20 godina, a nakon toga postaje opće dobro

 Tekst: Milan Dalmacija

Danas vjerojatno ne bismo koristili većinu proizvoda da nisu bili patentirani. Patent je postupak zaštite prava vlasništva nad određenim izumom, te je važan korak u osiguravanju mjesta pod tržišnim suncem. Prava na korištenje ili proizvodnju nekog patentiranog proizvoda traju 20 godina. Tada proizvod postaje opće dobro i svi ga mogu proizvoditi ili nuditi na tržištu.

 

VIŠE OD IDEJE

Jasminka Adamović, pročelnica Sektora za patente Državnog zavoda za intelektualno vlasniš- tvo, objašnjava što je sve potrebno učiniti kako bi dobra ideja postala ekonomski isplativ proizvod.

“Prije prijave patenta trebate obaviti pretragu stanja tehnike, kako biste vidjeli imate li izgleda dobiti patent, odnosno vidjeti je li nešto slično već prijavljeno i patentirano”, kaže Adamović i dodaje kako se tek nakon toga može prijaviti patent ako nema sličnih patenata u svijetu.

Prijave su jednake u cijelom svijetu, a mogu vrijediti zasebno za svaku zemlju ili unutar EU, odnosno u cijelom svijetu. Osim prijave, treba imati dosta strpljenja i novca. Od prijave do ostvarenja punog patentnog prava može proći između tri i sedam godina, a uz to treba plaćati i godišnju naknadu za održavanje patenta, te pravne zastupnike i prevoditelje u inozemstvu. U tom razdoblju nitko drugi nema pravo koristiti izum.

“Potencijalna prava na patent teku od datuma podnošenja prijave”, ističe Adamović i napominje da se neke stvari, poput matematičkih formula, softvera, kemijskih tvari ili medicinskih metoda ne mogu zaštititi. Unatoč patentnom pravu moguće je da njegov nositelj ne ostvari financijski uspjeh. Posjedovanje patenta ponekad znači i propast tvrtke. No i takvim problemima se može doskočiti.

“Najbolja opcija jest ponuditi nekome licencu. Tada ćete plasman izuma na tržište prepustiti nekom drugom, a vi ćete i dalje dobivate naknadu, ovisno o licencnom ugovoru”, ističe Adamović. Postoji i opcija potpuna prenošenja patenta, što znači da će netko drugi koristiti izum, ali i primati naknadu.

 

INVENTIVNI I PERSPEKTIVNI

Od osnutka Zavoda 1992. do kraja siječnja 2015. zabilježeno je 16.207 zahtjeva za stjecanje patenta, a važećih patenata u Hrvatskoj ima čak 5271. Unatoč velikim brojkama i mnoštvu radionica i predavanja u kojima je DZIV sudjelovao kako bi ukazao na važnost patentiranja, ipak postoje problemi.

“Najveći je problem neznanje i pomanjkanje svijesti o tome zašto bi se nešto trebalo patentirati”, kaže Adamović.

U pružanju informacija pomaže i Informacijski centar za intelektualno vlasništvo. Suradnjom s Ministarstvom poduzetništva i obrta, Poslovnoinovacijskom agencijom, te regionalnim agencijama DZIV pokušava educirati male i srednje poduzetnike. Mladi koriste mogućnosti koje im patentiranje pruža.

“Zavod je 2013. godine sudjelovao u obilježavanju 40. godišnjice potpisivanja Europske patentne konvencije promocijom i provedbom natječaja Europskoga patentnog ureda za najbolju inovaciju namijenjenu studentima. Projekt studenata sa Sveučilišta u Osijeku je pobijedio u jednoj od pet kategorija, što je važno za promicanje korištenja patentnog sustava”, ističe Adamović. Uz povećanu svijest o patentiranju i poticajne mjere za rast gospodarstva, moguće je da Hrvatska jednog dana postane izvor novih ideja i inovacija.

 

Državni poticaji

Ministarstvo poduzetništva i obrta nudi bespovratne potpore u okviru programa Poduzetnički impuls. Na to imaju pravo poduzeća do 249 zaposlenih koja pozitivno posluju, ali i fizičke osobe koje imaju ideju s visokim potencijalom tržišnog rasta. Potpore za tvrtke kreću se od 50.000 do 500.000 kuna, a za fizičke osobe od 5000 do 50.000 kuna. Dosad je dodijeljeno 78 potpora u vrijednosti od 19,9 milijuna kuna. Za period do 2020. na raspolaganju će biti 180 milijuna eura iz fondova EU. HABOR nudi namjenske kredite od 80.000 kuna naviše s kamatom od dva do četiri posto uz rok otplate do 14 godina. Krediti su dostupni onima koji već imaju razvijen proizvod uz uvjet da posluju dulje od dvije godine, te da su podnijeli zahtjev za priznanje patenta ili zaštitu industrijske proizvodnje