ROĐENDAN Fakultet političkih znanosti u Zagrebu proslavio 54 godine rada

Jedini je nedostatak Fakulteta manjak prostora, ali dekanica se nada da će i taj problem biti uskoro riješen

Tekst: Ana Roksandić, Donatella Pauković
Foto: Dorian Višnjić

Uspjesi Fakulteta političkih znanosti rezultat su isključivo timskog rada svih zaposlenika i studenata te suradnje sa svim sastavnicama Sveučilišta u Zagrebu. Njegovanje dobrih običaja dio je tradicije Fakulteta, a tu posebno mislim na kolegijalnost, poštivanje rada, životnog iskustva i ljudskog dostojanstva svih zaposlenika, te jačanje unutarnjeg zajedništva i osjećaja pripadnosti Fakultetu i Sveučilištu.

I zato, sretan nam naš 54. rođendan, najbolje godine tek su pred nama – rekla je dekanica FPZG-a, prof. dr. sc. Lidija Kos-Stanišić na svečanoj sjednici kojom je 7. studenoga proslavljen Dan fakulteta.

S obzirom na poboljšanje kvalitete održavanja nastave na FPZG-u, dekanica Kos-Stanišić istaknula je da je povećan broj e-kolegija kao i kolegija koji se održavaju na engleskom jeziku.

Također, postignut je i omjer jedan profesor na manje od 30 studenata. Uz to su tijekom prošle akademske godine 2015./2016. prikupljeni kontakti bivših studenata te uskoro kreće aktiviranje alumni mreže. Jedini je nedostatak Fakulteta manjak prostora, ali dekanica se nada da će i taj problem biti uskoro riješen.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Damir Boras, također je istaknuo nadu da će, uz podršku Grada Zagreba i gradonačelnika Milana Bandića, FPZG uskoro dobiti nove prostore.

Prof. dr. sc. Pavo Barišić, novi ministar znanosti i obrazovanja, prisjetio se svog osobnog iskustva na FPZG-u, ustanovi svog prvog zaposlenja. Naime, ministar je tri godine na Fakultetu radio kao mladi istraživač, što je položaj koji je danas ekvivalentan položaju znanstvenih novaka. Okupljenima se obratio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je obećao gradnju nove zgrade Fakulteta.

U sklopu Dana fakulteta održan je i okrugli stol “In memoriam – dr. sc. Marko Goluža u prigodi 15. obljetnice smrti”.

Nagrade najboljim studentima i predavaču

Na samom kraju svečane sjednice podijeljene su nagrade onima koji su se najviše istaknuli. Ponos sa smjera novinarstva su Patricija Topić, Dino Zurak, Lucija Janković i Vjekoslav Šago, a s politologije to su Tin Puljić, Robert Mihaljinec, Dominik Grivac, Ivan Suknaić, Tomislav Mikulin, Florijan Bašić te Bruno Rukavina. Prema studentskim anketama, titulu najboljeg profesora u akademskoj godini 2015./2016., s prosječnom ocjenom 4,9, ponio je predavač engleskog jezika Saša Bjelobaba.