PROJEKT MARATON Burza studentskih istraživačkih radova

Tekst: Silvija Vuković

 

Studenti nakon fakulteta često odlaze iz Hrvatske pa država gubi vrsne stručnjake. Povezati mlade s poduzećima još za vrijeme studiranja da bi se pomoglo domaćem gospodarstvu glavni je cilj projekta Maraton, a da bi ga ostvarili, Sveučilište u Zagrebu i partneri pokrenuli su internetsku burzu studentskih istraživačkih radova.

Burza je besplatna i dostupna svima. Tvrtke koje sudjeluju u radu burze postavljaju konkretne zadatke na koje se studenti prijavljuju. Tako se uključuju u rad tvrtke i postaju potencijalni budući zaposlenici.

Burza može „povezati znanje, inovativnost i kreativnost studenata s gospodarstvom“, a pomoću nje „studenti razvijaju svoje ideje već u ranoj fazi“, istaknuo je prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu na konferenciji za novinare održanoj u petak, 6. veljače, u Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu. Registracija u internetsku burzu na stranici http://www.studentsforindustry.eu vrlo je jednostavna.

„Registrirati se može bilo tko. Zadaci su postavljeni po područjima djelovanja“, rekla je voditeljica Ureda za transfer tehnologije i koordinatorica projekta na Sveučilištu u Zagrebu, dr. sc. Vlatka Petrović.

Što motivira tvrtke da se uključe u projekt objasnio je pak Petar Milas, predstavnik tvrtke Altpro d.o.o., rekavši da na ovako mogu „unaprijed vidjeti tko je inovativan, uklapa li se u rad tvrtke i ispunjava li svoje obveze“.

Studenti s druge strane svoje zadatke mogu oblikovati u seminarski i završni rad ili praksu uz pomoć mentora na fakultetima, a najvažnije je da „sebi ostvaruju mogućnost ili da samostalno otvaraju tvrtke, ili pak surađuju s poduzećima s kojima su surađivali tijekom studija“, kaže Šimpraga. Projekt Maraton provodi se u sklopu europske teritorijalne suradnje Slovenija – Hrvatska 2007. – 2013., stoga je burza dvojezična, a registrirati se mogu i studenti koji nisu na zagrebačkom sveučilištu.

 

Burza može povezati znanje, inovativnost i kreativnost studenata s gospodarstvom, istaknuo je prorektor prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga