POETSKI STRIPTIZ Vinyl uveo novi mjesečni program kojim se daje prilika profićima, ali i ‘amaterima’

Anđelo Jurkas – pisac, redatelj i novinar koji niječe da je njegova poezija poezija, tijekom čitanja svojih pjesama, prisutne je ispitivao je li im dosta

Tekst: Ivor Kruljac

Zagrebački klub Vinyl održao je potkraj listopada pjesničku tribinu “Poetski striptiz”. Voditelj tribine je Dino Tremens, prvak Hrvatske u slam-poeziji.

“Kada je Ivan Laić prestao biti voditelj već ustaljenih večeri slam-poezije, organizator me zamolio da ga zamijenim”, objasnio je Tremens kako je nastala ova manifestacija.

No zbog poznavanja kvalitetnih pjesnika i izvan slam-domene, htio je proširiti krug onih koje će predstaviti. Cilj je, kako tvrdi, potpuno ogoliti i upoznati pjesnika te njegov rad.

Tako će se tribine održavati svakog zadnjeg utorka u mjesecu, a za prvu tribinu gost je bio Anđelo Jurkas. Pisac, redatelj i novinar koji niječe da je njegova poezija poezija, pokazao je veliku brigu za svoju publiku. Tijekom čitanja svojih pjesama, neumorno je prisutne ispitivao je li im dosta. Publika je, osim zbog interakcije, bila oduševljena i njegovim znanicama koje su čitale umjesto njega. Jedna od njih bila je i Dea koja je najprije željela samo slušati, ali je poslije počela i čitati. Tremens je bio zadovoljan upravo time što se Jurkas predstavio na svoj originalan način. Osim Jurkasa i njegovih znanica koje su čitale njegove pjesme, događaj su obilježili i drugi uzvanici koji su pročitali svoje autorske pjesme. Jedan od njih je i Ivor Madžar, kojemu je ovo bio drugi nastup u životu.

“Uvijek je poseban osjećaj kada dođeš na pozornicu. Ali kada utoneš u svoje riječi, nema drugih emocija osim onih koje si imao u trenutku dok si pjesmu pisao”, podijelio je Madžar svoje iskustvo recitiranja na koje su ga potaknuli njegovi prijatelji.

Koliko zapravo ima prostora u Hrvatskoj za poeziju? Tremens napominje kako je promocija poezije, izražavanja na takav način i poticanje publike na isto, jedan od glavnih ciljeva “Poetskog striptiza”.

“Svatko od nas može nešto napisati i to ne mora biti nešto ustaljeno”, zaključio je Tremens ističući upravo Jurkasa i njegov izlazak iz klasičnih konvencija.

Za studeni je najavljen nastup pjesnika Salamona Jazbeca, a valjda će i još pokoji hrabri pjesnik, stati pred mikrofon.

OKVIR

Korijeni u Chicagu

Slam-poezija je nastala 1984. godine u Chicagu, kao oporba dotadašnjim pjesničkim stilovima. Postoje brojne definicije, ali često je karakteriziraju psovke, riječi i teme koje nisu prisutne u “konvencionalnoj” poeziji. Također, pjesnici se razlikuju po tome što je neki pišu za knjigu, a neki isključivo za javnu izvedbu. U potonjem slučaju, slam-pjesnici imaju čak i svoju koreografiju ili razne rekvizite. Naziva se i “lošom poezijom” iz jednostavnog razloga što je usmjerena i na pjesničke laike koji svoje pjesme potom recitiraju jednako “lošim” poetama.