Što je open source?

” Softver otvorenog koda (eng. Open-source software) se odnosi na softver čiji je izvorni kod dostupan unutar “open source” license svim korisnicima koji mogu mijenjati, prepravljati i poboljšavati njegov sadržaj. To znači da uz ‘open source’ programe dolazi i čitav izvorni kod u nekom programskom jeziku, pa se može i mijenjati sam program. Ovo nije slučaj sa plaćenim softverom. ”

–  https://en.wikipedia.org/wiki/Nexuiz

 

Igra je besplatna first person shooter (FPS) koja je razvijena i distribuirana od strane

” Alientrap ” .  Rexuiz je popravljena verzija Nexuiza koju je community modificirao preko General Public License (GPL) od 2005. godine. Igra koristi “DarkPlaces” engine koji je  teško modificirana verzija ” Quake ” Engine-a.

Uključuje trinaest oružja, 24 službene mape i preko 240 community mapa, kao i 15 player modela.

 

Nexuiz je prvenstveno multiplayer (iako uključuje punu kampanju za jednog igrača, što omogućuje da se igra kroz razne vrste igara s više igrača i mape s botovima) i omogućuje hosting i pridruživanje igrama. Također može podržati nove vrste igara, ili se cijela konverzija brzo primjenjuje na njega (slično kao Quake). Nexuiz podržava većinu modifikacija od Quake-a (iako s različitim funkcionalnostima). Trenutno se koristi nekoliko prilagođenih modova i mapa.

Danas igra nema toliko igrača kao prije pa bi bilo poželjno da se nađeš sa prijateljem ili kolegom. Danas ima minimalno 6 igrača na 2-5 servera.

Da se igra treba se moderniji processor (Intel) ili neka low-mid grafička kartica.