Na Hrvatskoj radioteleviziji održana završna konferencija projekta izobrazbe za mobilno novinarstvo

Na Hrvatskoj radioteleviziji (HRT) održana je završna konferencija projekta izobrazbe za mobilno novinarstvo European Youth News Exchange (Y-NEX) uz predstavljanje novoga kurikula iz mobilnoga novinarstva. Riječ je o projektu koji je potaknula HRT-ova Akademija u 2015. godini te je s njime uspješno sudjelovala na natječaju Agencije za mobilnost i programe Europske unije (EU). Sudionicima konferencije se uvodno obratio glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Kazimir Bačić.

„Uz pomoć naših partnera iz Irske, Španjolske, Belgije i Hrvatske osmislili smo i izradili kurikul za izobrazbu mobilnih novinara i tehnologiju kojom se mogu služiti. Novinari su, među ostalim, naučili kako s pomoću mobilnih telefona mogu stvoriti audiovizualne sadržaje koje mogu ponuditi na tržištu informacija“, pojasnio je glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Kazimir Bačić. Dodao je kako je u okviru projekta nakon izrade kurikula mobilnoga novinarstva osmišljeno i šest obrazovnih modula: medijska pismenost i ljudska prava, tehnologije mobilnoga novinarstva, pripovijedanje u mobilnome novinarstvu, produkcija u mobilnome novinarstvu, intelektualna i autorska prava te digitalno poduzetništvo.

Voditeljica HRT-ove Akademije Nela Gudelj istaknula je kako se u okviru projekta okupio velik broj medijskih kreativaca te kako su sretni što su taj zahtjevan projekt priveli kraju. „No, to ne znači da je ovo kraj projekta, to je zapravo početak primjene novih tehnologija, ali i novoga načina pristupa svim zainteresiranima, a posebno mladima koji danas sjede ovdje među nama“, ustvrdila je Nela Gudelj zahvalivši svima na sudjelovanju.

U okviru završne konferencije prikazani su i videouradci sudionika nastali za vrijeme trajanja projekta. Uz Hrvatsku radioteleviziju partneri u ovome projektu bili su Sveučilište u Zagrebu, Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Dun Laoghaire Institute of Art, Design & Technology, Universitat Autònoma de Barcelona, ATIT BVBA i Telecentar.

RJ Kominikacije HRT-aNa_HRT-u_odrzana_zavrsna_konferencija_projekta_Y-NEX__2__02.jpg.688x388_q85_crop_upscaleNa_HRT-u_odrzana_zavrsna_konferencija_projekta_Y-NEX__1__02.jpg.688x388_q85_crop_upscaleVoditeljica_projekta_Y-NEX_Nela_Gudelj_02Na_HRT-u_odrzana_zavrsna_konferencija_projekta_Y-NEX__3__02.jpg.688x388_q85_crop_upscale